Remember: Medieseanul care a cantat la Metropolitan Opera din New York

Mediasul a dat, de-a lungul timpului, scenei muzicale internationale mai multe voci de aur. Din orasul de pe Tarnava Mare, mai multi medieseni au plecat sa cucereasca lumea showbiz-ului. Unii au avut parte de o cariera de scurta durata, dar altii au reusit sa lase urme adanci in zona muzicala mondiala. Unul dintre ei este tenorul Giulio Gari.   

Giulio Gari s-a nascut la Medias, in data de 9 septembrie 1909, sub numele de Samu Gyula. De-a lungul vietii sale, medieseanul a fost cunoscut sub numele de Samu Gyula, Julius Samu, Gari Gyula si Giulio Gari. Viitorul tenor provenea dintr-o familie medieseana numeroasa, el fiind cel mai mic copil, al zecelea pentru familia Samu.

Parintii sai, Samu Jakob si Teresa Klein, au locuit pe str.Untere Schmiedgasse, actuala I.G.Duca nr.9. Tatal sau, de origine evreiasca, se ocupa cu comercializarea vitei de vie. Cariera muzicala si-a inceput-o inca din Romania, a trecut prin Ungaria si Italia, apoi s-a oprit tocmai in Statele Unite ale Americii,  unde s-a si stabilit si a cantat pentru New York City Opera si Metropolitan Opera, avand o cariera stralucita.

Vocea lui Samu a fost remarcata inca din timpul copilariei. A fost trimis sa studieze in Italia, la Verdi Conservatory, in Milano, unde a decis ca numele sau de scena sa fie Giulio Gari.

In anul 1937, medieseanul debuteaza de Revelion la Opera Maghiara din Cluj-Napoca, dupa care urca pe scena la Teatro Reale din Roma. Un an mai tarziu, a revenit in Romania, dar cu decizia de a pleca sa isi incerce norocul in America. Timpul petrecut la Cluj Napoca, unde era membru al Operei Maghiare este amintit de cunoscutul jurnalist si muzicolog George Zbarcea, in articolele sale scrise in limba romana si maghiara.

Inainte de a urca pe scenele americane, medieseanul s-a facut remarcat ca interpret (solist) pentru postul de radio NBC, dupa care a fost cooptat de catre cei de la St. Louis Grand Opera, sa cante in “Amelia Goes to the Ball”, a lui Gian Carlo Menotti, care a fost debutul sau american in lumea operei.

Iubitorii muzicii de opera din America l-au putut asculta saptamanal pe tenorul mediesean la NBC, unde canta impreuna cu orchestra simfonica a radioului, sau invitat in cadrul emisiunii “Musical Bits”, sub bagheta dirijorului de origine ucraineana Phil Spitalny. Dupa debutul din anul 1939, de la St. Louis Opera, Giulio Gari a inceput o colaborare de lunga durata cu maestrul Laszlo Halasz, cel care avea sa devina fondatorul New York City Opera. Cei doi au fost impreuna pe scena timp de opt sezoane. Chiar daca o ducea foarte bine in tara tuturor posibilitatilor, medieseanului i-a expirat viza in anul 1942, cand a trebuit sa aleaga intre a se intoarce in Romania, a merge in Spania sau a se inrola in Armata Americana si a primi cetatenia. 

“When his visa expired ‘42 he was deported. The choice was to go back to Romania and a concentration camp or go to another country. Immigrants from eastern Europe were not accepted in many places, only Spain. He was given the opportunity to join the US Army as a path to citizenship. He changed his name to Giulio Gari and signed with the New York City Opera and a leading Tenor in 1945 and became a leading Tenor at the Metropolitan Opera from 1952 to 1963”, spune Glen Gary, fiul tenorului.  

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, medieseanul nostru a fost pe frontul din Europa, ca infanterist in Divizia a VIII-a Motorizata, care a luptat in Germania. Cetatenia americana a primit-o in timp ce era soldat, in data de 6 noiembrie 1962, cu ocazia unei ceremonii care a avut loc in localitatea Spartanburg, Carolina de Sud. Evenimentul este mentionat in editia de a doua zi a cotidianului The Spartanburg Herald. In timpul satisfacerii stagiului militar, Julius Samu (Giulio Gari) a si cantat impreuna cu orchestra din cadrul bazei militare Camp Croft, din Carolina de Sud. 

In caietul program al orchestrei este si o mica prezentare a soldatului tenor Julius Samu. 

“Home: New York

Known Professionaly as Giulio Gari

Musical and vocal training by private teachers in Milan, Italy

From 1937-1938, member of Royal Opera Co. Rome, Italy

From 1939–1942, most important engagements were in the St.Louis and Cincinatti Grand Opera Companies and a weekly program over the National Broadcast and Television Company, New York City, New York.”

Revenit in America dupa razboi, Giulio Gari isi continua cariera muzicala cantand atat pentru New York City Opera (1945-1952), cat si pentru Metropolitan Opera (1953-1963). De-a lungul carierei sale, medieseanul a cantat aproximativ 32 de saptamani pe an, avand la activ peste 20 de roluri. Vocea sa se mai poate auzi si azi datorita inregistrarilor realizate in anul 1951, in “Aida” si “Carmen”, lansate pe discuri de catre MGM Records, si altele, reeditate de Athena Records Inc. si lansate in anul 1999, pe CD, sub numele “The Giulio Gari Collection, Vol. 1”. 

Datorita camerei de luat vederi, avem bucuria sa il si vedem pe medieseanul nostru in rolul lui Alfredo, din productia operei “La Traviata”, realizata de Carlo Vinti si Marion Rhodes, in anul 1955. 

Un fragment din aceasta productie se poate vedea mai jos.

Repertoriu si colaborari

De-a lungul celor peste 25 de ani de cariera pe scenele din Europa, Statele Unite ale Americii, America Latina si Caraibe, tenorul mediesean a colaborat cu mai toate vocile momentului de pe scena de opera. 

Cantareti – Lucia Albanese, Camilla Williams, Victoria de los Angeles, Dorothy Kirsten, Leonie Rysanek, Astrid Varnay, Inge Borkh, Blanche Thebom, Birgit Nilsson, Dusolina Giannini, Herva Nelli, Irra Pettina, Regina Resnik, Eleanore Steber, Gladys Swarthout, Martina Arroyo, Rosalind Elias, Roberta Peters, Elaine Malbin, Lucia Evangelista, Jerome Hines, Robert Merrill, Ettore Bastianini, George London, Ramon Vinay, Giogio Tozzi, Salvatore Baccaloni. 

In ceea ce priveste dirijorii sau conducatorii muzicali, Giulio Gari a avut parte de colaborari fructuoase cu multi manuitori ai baghetei dirijorale.

Dirijori – Dimitri Mitropoulos, Eric Leinsdorf, Leopold Stokowski, Tullio Serafin, Rudolf Kempe, Alberto Erede, Fausto Cleva, Nicholas Rescigno, Julius Rudel, Kurt Adler, Renato Cellini, Anton Coppola, Jean Morel, Fritz Stiedry, Joseph Rosenstock, Carlo Moresco, Emerson Buckley si Vincent la Selva.

Repertoriul abordat de tenorul Gari este format din libretele unor clasici, cum ar fi Verdi, Wagner, Puccini, Strauss, Mussorgsky, Bizet sau capodopere muzicale ale secolului XX compuse de Janacek, Kodaly, Pizzetti, Berg si Stravinsky.

Dupa retragerea din cariera, in anul 1963, Giulio Gari si-a continuat munca, de aceasta data la catedra, fiind profesor la The Curtis Institute of Music, Temple University, The Long Island Institute of Music si Lehigh University. De asemenea, detinea un studio privat in New York, unde pregatea viitoarea generatie de cantareti de opera. 

Medieseanul a incetat de viata in data de 15 aprilie 1994, la varsta de 84 de ani, la Mount Sinai Medical Center din Manhattan, unde era internat din cauza unei pneumonii, conform necrologului publicat de ziarul New York Times, la patru zile dupa moartea tenorului. 

Giulio Gari a fost casatorit cu Lela Mae Flynn. Fericitul eveniment a avut loc in New York City, in data de 29 octombrie 1946, iar in urma acestui mariaj s-au nascut fiul Glen Gary si fiica Gayle Gari Cohen, care locuiesc momentan in New York si sunt fondatorii Fundatiei “The Giulio Gari Foundation”, impreuna cu Stephen De Maio si Lucia Albanese, care il admira pe mediesean nu doar ca artist, ci si ca om. Aceasta fundatie organizeaza anual un concurs international pentru tinerele talente, oferindu-le ocazia sa castige premiile puse in joc si participarea la Annual Gala Winners’ Concert and Dinner, o adevarata rampa de lansare in zona muzicii culte. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *