Probabil multi medieseni nu cunosc faptul ca in orasul nostru se afla o colectie foarte importanta de fluturi. Colectia de fluturi de la Muzeul Municipal Medias cuprinde peste 8000 specimene de fluturi, incadrati in peste 1600 de specii. Achizitia colectiei s-a realizat in anul 2003, prin stradania ornitologului Peter Weber, muzeograf al Sectiei de Stiinte ale Naturii la acea vreme.
Colectia de la Medias este cea de-a doua a timisoreanului Frederic König, dupa ce prima sa colectie a fost vanduta Muzeului Banatului din Timisoara. Fluturii sunt adunati de colectionar dupa 1975. Multe specii de fluturi au o valoare stiintifica ridicata, incluzand specii rare, specii endemice si chiar specii protejate de lege.
”Dintre fluturii endemici din Romania enuntam fluturele apollo rosu (Parnassius apollo transsylvanicus), endemismele carpatice: negriciosul mic (Erebia epiphron transsylvanica), negriciosul patat (Erebia manto trajanus), negriciosul de grohotis (Erebia gorge fridericikoenigi), negriciosul lui Pronoe (Erebia pronoe regalis), specii de albastrei endemici, precum albastrelul transilvan (Philotes bavius hungaricus), fluturele rosu dobrogean (Tomares nogelii dobrogensis), dar si molia relict boreoalpin (Apamea maillardi).
Colectia entomologica cuprinde si specimene de albastrel striat (Agrodiaetus ripartii), un fluture extrem de rar, aceste exemplare fiind singurele de acest gen colectate in Romania pana la acest moment. Fluturii protejati de legislatia actuala, a caror colectare, distrugere sau vatamare este interzisa, precum fluturele marului lupului (Zerynthia polyxena), fluturele marului lupului balcanic (Zerynthia cerisyi), apollo negru (Parnassius mnemosyne), apollo rosu (Parnassius apollo), albastrelul transilvan (Pseudophilotes bavius), fluturele rosu dobrogean (Tomares nogelii dobrogensis), galbiorul roscat (Colias myrmidone), galbiorul de stepa (Colias chrysotheme), marmoratul frasinului (Euphydrias maturna), fluturele Roxelana (Kirinia roxelana), negriciosul de grohotis (Erebia gorge fridericikoenigi) sunt doar cateva dintre speciile incluse in colectie.
O deosebita insemnatate estetica si faunistica o au si fluturii exotici, provenind din multe zone alte Terrei precum America de Sud, Statele Unite, Africa, Asia de Sud-Est sau Australia. Toti fluturii din colectie sunt pastrati in cutii de insectar, in care sunt amplasate si substante repelente (insectifuge si micostatice), marea majoritate a lor fiind destinate studiilor stiintifice. O parte din acestia, mai exact peste 1000 de fluturi, sunt expusi in expozitia temporara”, mi-au explicat reprezentantii Muzeului Municipal.
Frederic König a studiat biologia si dezvoltarea multor specii rare, publicand numeroase articole de referinta in domeniu. Pe de alta parte, a realizat, in premiera pentru Romania, hibrizi intre diverse specii de fluture ochi de paun de noapte. In cei peste 65 de ani de activitate stiintifica, a publicat peste 65 de lucrari stiintifice si a participat la numeroase conferinte nationale si internationale, fiind cunoscut de mai toti specialistii consacrati din domeniul insectelor.