In urma cu cateva zile, scriam ca au trecut deja doi ani de la inceperea proiectului „Absenta ca Patrimoniu”, la Sinagoga Medias. In cadrul acestui proiect a fost realizata o harta foarte interesanta. O harta de dimensiuni mari a Mediasului din anii 1940, cu puncte negre atasate la adresele familiilor evreiesti.
“Harta locuintelor evreiesti din Medias se bazeaza, pe de o parte, pe o lista de adrese gasita in arhiva noastra si datata in 1940 si, pe de alta parte, pe o harta pusa la dispozitie de muzeul orasului Medias (din arhiva primariei). Punctele reprezinta aproximari: practic am plasat cate un punct pentru fiecare familie, familie care se putea compune din unul sau mai multi membri. Cum numerele caselor s-au schimbat in mai multe randuri, punctele nu mai corespund adreselor exacte, ci sunt mai degraba niste aproximari”, mi-a explicat Julie Dawson, directoarea proiectului JBAT al Institutului Leo Baeck (NYC/Berlin), care se ocupa cu studierea arhivelor referitoare la istoria comunitatilor evreiesti din Transilvania si Bucovina.
Mai jos poti vedea un timelapse filmat in timpul realizarii hartii, de catre artistul plastic Razvan Anton, din Cluj-Napoca.