La finalul lunii aprilie, elevii Scolii Gimnaziale Nr. 5 Medias au plantat mai multi pomi fructiferi in curtea scolii. Actiunea s-a desfasurat in cadrul “Programului pentru scoli al Romaniei”.
„Actiunea este binevenita si ii ajuta pe elevi si sa lucreze in echipa. Elevii de clasa a IV-a au pus in practica atat ce au invatat la matematica – prin masurarea distantelor de plantare – cat si cunostintele de la stiintele naturii. Tot ce am plantat anul trecut s-a prins, asa ca am dorit sa continuam si in acest an”, declara Sanda Briciu, directoarea Scolii Gimnaziale Nr. 5 Medias.
Consiliul Judetean Sibiu a facut posibila desfasurarea de activitati de gradinarit in zece scoli din judetul Sibiu, majoritatea din mediul rural, dar si din municipiile Sibiu si Medias. In gradinile scolilor, elevii au plantat butasi de pomi fructiferi (meri, peri, pruni, ciresi), dar si zmeur, coacaz, capsuni, rasaduri de legume (rosii, varza, ardei), precum si vita de vie. Ei invata astfel cum se cultiva fructele si legumele, importante pentru o alimentatie sanatoasa, si totodata ajung sa aprecieze mai mult hrana pentru obtinerea careia depun si ei eforturi.
Actiunile au loc in cadrul Programului pentru scoli al Romaniei, in conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 640/2017 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu. Activitatile de plantare au implicat 654 de elevi din urmatoarele unitati de invatamant: Scoala Gimnaziala „G.D Teutsch” Agnita, Scoala Gimnaziala Alma, Scoala Gimnaziala Altana, Scoala Gimnaziala „Corneliu Pacurariu” Micasasa, Liceul Tehnologic Marsa, Scoala Gimnaziala Nr. 5 Medias, Scoala Gimnaziala „Radu Selejan” Sibiu, Scoala Gimnaziala Marpod, Scoala Gimnaziala Rau Sadului si Scoala Gimnaziala Racovita.
O parte dintre unitatile de invatamant dezvolta gradinile carora le-au pus bazele in anii trecuti (cum este cazul celor din Medias, Racovita, Marpod), elevii si dascalii fiind incantati de aceasta activitate si de rezultatele obtinute. In functie de solicitarile unitatilor de invatamant, Consiliul Judetean Sibiu a asigurat achizitionarea materialelor necesare, atat unelte, cat si butasi si rasaduri. Suma totala decontata de Consiliul Judetean Sibiu pentru aceste activitati este de 16.628,92 lei.
Pe langa materiale, elevii au primit si indrumari legate de tehnologia de plantare. Numarul unitatilor de invatamant care se inscriu in program creste de la un an la altul: daca in 2016, la debutul programului, s-a inceput cu o scoala, anul acesta s-a ajuns la zece scoli. Dezvoltarea programelor care sustin educatia pentru o alimentatie sanatoasa este si o prioritate pentru Sibiu Regiune Gastronomica Europeana.