Sambata, 19 mai, ora 18:00, la Noaptea Alba a Muzeelor 2018, Teracota Medias si Imbold Pop Up Gallery aduc la Medias expozitia de cahle pictate manufacturate in ultima fabrica de sobe manuale din Transilvania.
”Teracota, mon Amour” cuprinde o selectie de 100 de cahle din arhiva fabricii si a fost expusa pana in prezent in Bucuresti (Acuarela – Pop Up / Noaptea Alba a Galeriilor), in cetatea Alba-Iulia si in Palatul Cantacuzino din Zamora.
Este prima oara cand cahlele sunt expuse in orasul care le-a dat nastere. In Medias, gazda expozitiei va fi Muzeul Municipal Medias – Strada Mihai Viteazul 46. Alaturi de piesele ceramice, ”Teracota, mon amour!” expune si o soba mobila cu cahle pictate, lipita cu pamant galben si montata de unul dintre sobarii de la Teracota.
Expozitia va fi deschisa la Muzeul din Medias in perioada 19 mai–19 iunie, urmand a fi relocata in Sibiu, Bucuresti si Brasov.
Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata in anul 1906 si avea 25 de muncitori. Dupa 110 ani, fabrica are aproximativ acelasi numar de angajati si produce cahle manuale folosind aceleasi tehnici si materiale ca in 1906. Fiecare cahla este turnata, finisata, glazurata si pictata manual. In arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.
La eveniment, va fi prezenta o parte din mica echipa a fabricii, inclusiv tanara sculptorita Nicoleta Iulia Costescu, absolventa a Universitatii Nationala de Arte din Bucuresti. Cahlele pictate si soba vor fi insotite de explicatii si de un workshop de turnat cahle folosind matritele si lutul amestecat cu nisip cu care se lucreaza in fiecare zi in cadrul manufacturii.
Despre cuptorul de cahle se spune ca este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizatia romaneasca si, cu precadere, in cea ardeleana, un artefact capabil sa redea evenimente si schimbari petrecute la nivelul societatii din punct de vedere etnic, politic, social, economic etc.