Traditii si cultura gastronomica de pe Valea Hartibaciului este al doilea eveniment din anul acesta desfasurat in cadrul programului Targul de tara, sub egida Anului European al Patrimoniului. Prin initiative de acest gen, Muzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, promoveaza si sustine produsele si cultura gastronomica traditionala din satul romanesc. La editia de duminica, 17 iunie 2018, comuna Rosia se va afla în centrul atentiei.
,,Comuna Rosia vine la Muzeul ASTRA cu traditia ei culinara specifica, prin pregatirea de mancaruri si produse traditionale, dar si prin prezentarea de obiceiuri si dansuri specifice zonei. De aici vor veni gospodine, producatori de produse traditionale, mesteri, artisti si dansatori. Ansamblul de dansuri populare al Asociatiei Elijah vor prezenta dansuri specifice zonei Vaii Hartibaciului, acompaniati de Ansamblul de acordeonisti, din cadrul aceleiasi asociatii.
De asemenea, ansamblul „Veselijah” format din 14 elevi din satul Nou, din cadrul Scolii de muzica al Centrului Social Casa Thomas, sub conducerea profesorului Adrian Grecu, vor interpreta piese de muzica populara romaneasca, tiganeasca, lautareasca si clasica. Grupul folcloric din satul Daia, format din copii in varsta de 10 ani si solista vocala Gîjulete Melania, din acelasi sat, vor interpreta cantece populare specifice zonei.”, a declarat Raluca Iliut, muzeograf Muzeul ASTRA.
Producatorii veniti de pe Valea Hartibaciului vor aduce la Targul de tara preparate ca: hencles, placinte, branzeturi, paine de casa, tuica de casa, miere si alte produse apicole. Totodata, mesterii din comuna Rosia (dogar, fierar, confectionat maturoaie si confectionat costume populare) vor raspunde la intrebarile vizitatorilor interesati de aceste mestesuguri. 50 de creatii artistice pictate pe lemn de catre 20 de copii cu varste intre 9 si 16 ani vor fi expuse la Targul de tara, iar aceste lucrari fac parte din proiectul de art-terapie „Coloram destine” al Asociatiei Elijah.