Stagiunea de concerte “Orgelsommer 2018” a Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Medias va invita azi, 16 iulie a.c., de la ora 19:00, la un concert cameral sustinut de DUO IANCU-LOBONT.
Duo Iancu-Lobont, format din chitaristii Olivia Iancu si Claudiu Lobont, si-a inceput activitatea in anul 2007, an in care cei doi au absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Din 2008 au inceput si studiul instrumentelor istorice (lauta, teorba, arhilauta), iar interesul pentru muzica veche se implineste in cursurile de master si doctorat.
Cei doi chitaristi au urmat cursuri de perfectionare cu unii dintre cei mai importanti profesori si concertisti din lumea chitarei si a lautei: Costas Cotsiolis (Grecia), Susana Prieto (Spania), Alexis Mouzourakis (Grecia), Joaquin Clerch (Cuba), Pavel Steidl (Olanda), Carlo Marchione (Italia), Gerhard Reichenbach (Germania), Thomas Müller Pering (Germania), Davide Ficco (Italia), John Duarte (Anglia), Hopkinson Smith (SUA/Elvetia) etc.
Cu o activitate bogata, invitat sa concerteze in cadrul celor mai importante festivaluri de profil din tara, duo-ul a avut colaborari cu diverse ansambluri camerale sau orchestre, atat cu chitarele, cat si cu instrumentele istorice, in numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din tara. Incepand din 2018, cei doi sunt invitati permanenti in nou-infiintata orchestra baroca Musica Ricercata, cu aparitii la festivaluri prestigioase din tara si din strainatate.
Duo Iancu-Lobont prezinta programe variate, care acopera toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporana; lucrarile cantate sunt, in cea mai mare parte, propriile transcriptii si aranjamente.
Arhilauta (it.: arciliuto, en.: archlute) este un instrument european cu coarde ciupite, dezvoltat in jurul anului 1600, ca o imbinare intre o teorba, ale carei dimensiuni si tip de acordaj sunt adaptate pentru acompaniament, si o lauta-tenor renascentista. In esenta, arhilauta, ca instrument compozit, este o lauta-tenor cu o extensie de teorba a gatului (pentru basi), producand un sunet al carui timbru impresioneaza mai degraba prin caldura si expresivitate, decat prin volum, ca, de altfel, toate instrumentele din familia lautei.