La Muzeul ASTRA va avea loc un concert de muzica electronica si folk-rock, cu tulnice, drambe si fluiere, sustinut de artistul Mircea Florian si trupa sa. Evenimentul va fi sambata, 25.08.2018, ora 19:00, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, pe scena de pe lac.
Unul dintre elementele centrale ale acestui concert este tulnicul. Dincolo de latura artistica a acestui instrument muzical, tulnicul are si o calitate solemna. In trecut acesta era folosit la ceremonii de incoronare sau vizite oficiale, dar si ca semnal de alarma sau element de comunicare in vreme de razboi.
Concertul face parte din programul Taranul roman de la Razboi la Unire , o initiativa derulata prin Programul Centenar, finantata de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Departamentul Identitate Nationala – Romania Centenara.
Intreaga cariera a lui Mircea Florian a adus in muzica lucruri mai putin obisnuite: de la Tainicul vartej si pana la proiectele din ultimii ani, dedicate salvarii unui frumos instrument traditional, tulnicul. Mircea Florian a gasit legaturi intre ceea ce parea incomunicabil si multimedia, a disociat ceea ce parea trainic sudat, a gasit un liant pentru divertisment si educatie, a asociat culori si note, a pus alaturi instrumente, fantasme si trairi, oferind muzicii din Romania ceea ce i se cuvenea: profunzime si simplitate – cu mijloacele de exprimare moderne.
Alaturi de Mircea Florian sunt muzicieni ca: Dixie Krauser, Lucian Stan (DJ Vasile), Florin Manca (Daath Yug), precum si minunatele tulnicarese ale Tarii Motilor, din Muntii Apuseni: Nina Onetiu, Denisa Gligor impreuna cu Catalin Radulescu.
„Proiectul nostru are drept miez un scenariu tesut in jurul unor personaje fantastice, creaturi magice care populau noptile nu prea indepartatelor traditii, cum ar fi strigoiul, moroiul, vidma sau varcolacul (la noi) sau gorgonele si garguiele pe care le vedem pe catedralele vestului. Mesajul spectacolului este poetic, dar el este evident cuplat cu un alt plan: al socialului – multe din piese vorbesc despre problemele zilei de azi… din perspectiva a doua capete de balaur. Ne preocupa divertismentul conglomerat cu educatia. Tulnicele au un rol dublu. In primul rand ele sunt instrumente pe care se poate canta o muzica extrem de solemna – tulnicele au fost dintotdeauna percepute astfel. La incoronari si vizite oficiale erau folositi mereu tulnicari veniti din Tara Motilor. Tulnicul si Buciumul sunt instrumente inrudite cu bucina romana pe care o vedem pe Coloana Traiana. Sunetul acestor instrumente este pe cat de puternic pe atat de maleabil. Are o caldura aparte pe care multe dintre instrumentele contemporane de suflat din alama nu au cum sa o aiba. Nu in ultimul rand, aparitia unui tulnicar sau a unui grup de tulnicarese cantand este un este spectacol vizual extraordinar.”. a declarat artistul Mircea Florian.