Tinand cont de faptul ca exista in zona o bogata istorie viticola atestata de acum peste 800 de ani, de faptul ca emblema orasului are in componenta graficii trei struguri, ca de-a lungul timpului au fost persoane preocupate care au strans diverse informatii si materiale, dovezi istorice ale activitatilor din diverse perioade, la Medias, trei asociatii neguvernamentale impreuna cu autoritatile locale si regionale pun umarul la readucerea in atentie a Vechii Metropole de Vin a Transilvaniei asa cum era numit in urma cu secole, Mediasul.
Vechiul centrul logistic, aflat in mijlocul podgoriilor de pe Valea Tarnavei Mari care avea in 78 de localitati peste 6.700 de hectare de plantatii de vita de vie din totalul de 10.600 ha din Transilvania, este locatia care in anul 1876 devenea sediul primei Scoli de vin si pomicultura din zona.
Incepand cu anul 1863 Phyloxera adusa din Statele Unite in Franta a inceput sa decimeze viile si sa pustiiasca podgoriile din Europa. In anul 1889 aceasta problema a ajuns si in zona Tarnava Mica. Solutia aparuta de altoire a vitelor hibride americane a fost preluata in 1902 de specialistii din zona Medias si dezvoltata la nivel de industrie, cu vagoane care plecau din Medias pe calea ferata data in folosinta in 1872.
Cu ajutorul oamenilor ca Friedrich Caspari, Michael Ambrosi sen, Michael Ambrosi si mai tarziu Alfred Ambrosi, care au pus umarul la dezvoltarea domeniului, infiintarea de culturi vaste de vite de vie altoite. Pentru a ne da seama de anvergura dezvoltarii zonale, este suficient sa amintim faptul ca Friedrich Caspari detinea aproximativ 450 de ha de vita de vie si butasi de via de vie la inceputul secolului XX si peste 1000 de angajati in Medias si 4 localitati invecinate.
Caspari a avut in portofoliu clienti precum Principele de Lichtenstein, Baronul Szapari, Contele Mikes, Contele Inczedy, a fost Director Tehnic la Pepinierele Stirbey din Buftea dupa ce in prealabil a activat timp de 10 ani ca si Comisar pentru replantarea viilor din Transilvania (1892-1902). A pus umarul la replantarea Tarii Romanesti, Transilvaniei, Ungariei, Austriei, Germaniei, Lichtensteinului si Rusiei.
Ambrosi a fost Presedintele Asociatiunii Sasesti de Viticultura din Transilvania, a detinut Pepinierele de la Aiud, actuala Statiune de cercetare pentru Vinificatie de la Blaj, depozitele de vin de la Medias si a fost asociat al Principelui Stirbey la Pepinierele de la Buftea. Astfel el a pus umarul la replantarea Transilvaniei, si impreuna cu Principele Stirbey a Tarii Romanesti si a Tarilor Baltice. De asemenea el este cel care in 1928 a dat numele actual soiului de struguri Feteasca Regala aparut la Danes sub numele de Danasana.
Astfel, din 21 si pana in 23 septembie a.c., in Vechea Metropola de Vin Medias, Piata Regele Ferdinand I se transforma intr-o locatie de degustare a vinurilor si preparatelor culinare specifice insotite de concerte de muzica live de mai multe genuri. Pe perioada a celor trei zile vom avea muzica din categorii foarte diferite. Avem trupe independente din toata țara, cu stiluri cat mai variate de la Hip-Hop la Dream Pop-Experimental, Jazz, Ska-Reggae si Alternative Pop, un proiect de jazz fermecator care canta Rough Romanian Soul, urmat de o trupa mult îndragita, care canta “Country-Rock made in Transylvania” si încheiem seara cu Taxi, cea mai sincera și nonconformista trupa pop-rock din Romania. Încheiem Festivalul cu muzica Folk si Pop Rock reprezentați de artiștii locali.
Vor fi prezente 16 crame din tara in 12 standuri si bineinteles ca vor fi prezente si vinuri din Republica Moldova de la mai multe crame. Degustarile vor fi organizate prin achizitia unor taloane de degustare valorice cu pahar prin care participantii vor putea face cate o degustare de 15 ml la fiecare din cele 12 casute prezente. Dorintele de a sorbi un pahar de vin sau de a achizitiona o sticla din vinul cel mai placut vor fi si ele satisfacute direct de la casute, in limita stocului disponibil.
Chefi de renume in avanpremiera Regiunii Gastronomice Europene 2019 din Sibiu vor gati live feluri deosebite de mancare, asa cum sta bine langa un pahar de vin. Chef Marius Rafa si Chef Radu Zarnesc impreuna cu echipa Masters of Flames vor pregati ceafa de taur, coaste de porc, pastrav, sturion, gulas de vita, steak de mangalita, carnati, cartofi si legume.
Programul festivalului va fi disponibil la standurile de achizitie a taloanelor iar surpizele pregatite ii vor incanta pe vizitatori. Expozitie de istorie a vinului din zona, lansarea marcii Ambrosi avand invitati speciali, tombola, must pentru toate varstele, coctailuri si multe altele va asteapta la acest festival.
Evenimentul este realizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Medias prin Directia de Cultura, Sport, Turism si Tineret, Consortiul Regiunii Gastronomice Europene, Forumul Democrat German. Sponsor principal Romgaz.