Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET) a derulat in parteneriat cu Asociatia Artistilor Plastici „Alma Mater Castrum Sex” Sighisoara si Asociatia „TACT – Sighisoara 2010” proiectul cultural „CREARTE – Educatie cultural-artistica pentru comunitati marginalizate”. Acesta s-a desfasurat pe o perioada de 4 luni, intre 15 iulie – 15 noiembrie 2018. CREARTE a fost co-finantat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), iar sloganul proiectului a fost reprezentativ pentru ce si-a propus acesta: „Cultura ne uneste”.
CREARTE a fost un proiect de educatie culturala non-formala ce a avut ca scop dezvoltarea durabila a patru comunitati rurale marginalizate cultural din zona centrala a Transilvaniei. Satele incluse in proiect sunt Alma Vii (comuna Mosna, judetul Sibiu), Archita (comuna Vanatori, judetul Mures), Malancrav (comuna Laslea, judetul Sibiu) si Viscri (comuna Bunesti, judetul Brasov). In urma acestui demers educativ, copiii si parintii ce traiesc in aceste localitati au inteles mai bine si au constientizat importanta educatiei cultural-artistice pentru coeziunea comunitatii locale.
Obiectivul general al proiectului cultural a fost cresterea sprijinului acordat creatiei culturale ce provine de la tinerele generatii din aceste patru comunitati. Pentru atingerea obiectivului general prin activitatile desfasurate in cadrul proiectului, s-a facilitat accesul generatiei tinere din cele 4 comunitati la arte si cultura, dezvoltand instrumente flexibile si creative de educatie non-formala. Proiectul a pus accentul pe stimularea expresivitatii si creativitatii a 40 de copii de varsta scolara prin participarea lor la o serie de ateliere cultural-artistice, ce au urmarit si dezvoltarea abilitatilor lor personale si profesionale. Un alt obiectiv urmarit a fost cresterea interesului pentru educatia culturala a 100 de persoane din cele patru sate prin participarea lor la activitati culturale de promovare a multiculturalitatii, dezvoltand o audienta noua si facilitand dialogul intercomunitar.
Proiectul cultural a cuprins o serie de ateliere de teatru, literatura si interpretare, ateliere mestesugaresti si arte vizuale, punand accentul pe formarea simtului estetic pentru ca cei 197 de copii sa perceapa frumosul si valoarea mediului in care traiesc. Atelierele au urmarit stimularea expresivitatii si a creativitatii copiilor, contribuind si la dezvoltarea abilitatilor de convietuire in comunitate, copiii devenind mai deschisi sa lucreze in echipa. Creatiile realizate in cadrul atelierului de arte vizuale au fost expuse cu ocazia Sarbatorii Recoltei din Malancrav si ele pot fi vizitate pana in luna decembrie 2018, in Turnul Fierarilor din Sighisoara. La tabara de creatie ce s-a desfasurat in satul Malancrav au participat 28 de copii, selectati din cadrul atelierelor organizate in fiecare comunitate. In cadrul taberei s-a lucrat la o reinterpretare a unui basm romanesc, „Fata mosului si fata babei“; acesta a fost pus in scena de copiii participanti la tabara si prezentat apoi in fiecare comunitate. Ultima activitate a proiectului a fost vizionarea piesei de teatru „Jack si vrejul de fasole“, la Teatrul Ariel Targu Mures, care a fost o experienta unica pentru acesti copii, majoritatea provenind din grupuri vulnerabile.
Activitatile au acordat o atentie speciala grupurilor vulnerabile din aceste comunitati, adresandu-se copiilor romi, copiilor aflati in pragul abandonului scolar, celor din familii numeroase sau monoparentale si copiilor aflati in grija rudelor. Principala metoda folosita au fost atelierele, care sunt modele de lucru ce incurajeaza dialogul si interactiunea intre participanti, fiind o cale eficienta de a diminua preconceptiile si de a promova toleranta.