Excelenta Sa Cord Meier-Klodt ambasadorul Germaniei in Romania a participat sambata , 19 ianuarie a.c. la Simpozionul “Hotararea de Adeziune a Sasilor la Unirea cu Romania la 100 de ani”, care a avut loc la Medias, in Sala festiva a Liceului Teoretic Stephan Ludwig Roth.
Mai jos postez alocutiunea excelentei sale:
“Pe tot parcursul anului trecut, dar, desigur, in special la 1 decembrie, am sarbatorit impreuna 100 de ani de la formarea Romaniei moderne.
Anul acesta, aniversam in mod deosebit 100 de ani de la adeziunea unor comunitati etnice si minoritati la noul stat.
Votul germanilor din Bucovina, din noiembrie 1918, a fost urmat, la 8 ianuarie 1919, de Adunarea Sasilor de la Medias, apoi de adeziunile germanilor din Basarabia si ale svabilor banateni.
Acestea reprezinta evenimente de amploare, festive si pline de simboluri in istoria noului stat. In orice conditii.Insa, in contextul politic actual, in care unele forte din tara continua sa considere oportuna discreditarea rolului minoritatii germane in aceasta Romanie comuna, aceste evenimente sunt mai relevante decat oricand.
In cazul minoritatii germane putem vorbi de aderare, de incluziune in noul stat sau chiar de alipire din proprie vointa.
Insa eu doresc sa o numesc ceea ce a si fost, in esenta:
Declaratia de loialitate, fara echivoc, a minoritatii germane fata de noul stat – bazata pe increderea in noile drepturi garantate, si anume egalitatea politica si culturala cu populatia majoritara.
Aniversam astazi, aici, la Medias, acest pact echitabil intre a oferi si a primi, acest semn al solidaritatii reciproce. As dori sa-l numesc ”spiritul de la Medias” din istoria Romaniei.
Cu riscul de a parasi, pentru o secunda, caracterul festiv al acestui eveniment, doresc sa spun clar si raspicat: Daca nu aparam astazi acest spirit, cu toata convingerea, in fata vocilor mentionate anterior, care s-au manifestat in mod defaimator chiar recent – atunci cand?
Sunt foarte recunoscator ca foarte multi s-au exprimat impotriva acestor defaimari – printre acestia, cu precadere, reprezentantii comunitatilor evreiesti. Iar in urma eforturilor noastre comune, si politicieni romani de rang inalt! Numai ca acest cuvant dat trebuie sa fie si tinut.
Totodata, doresc sa accentuez un alt aspect important – si o spun cu toata convingerea unui martor ocular, in urma numeroaselor calatorii desfasurate in aproape toate regiunile tarii:
Aceste voci sunt voci individuale. Indiferent cat de tare rasuna, ele au un fundament limitat si urmaresc obiective mai mult decat transparente. Ele nu reprezinta nicidecum opinia majoritatii populatiei Romaniei, in relatia acesteia cu minoritatea germana.
Sa avem, asadar, in vedere aceasta dimensiune atunci cand ne opunem cu fermitate acestor voci. Sa nu uitam niciodata cum gandeste si simte majoritatea, pentru a ne calibra corect actiunile si pentru a putea pastra proportiile.
Revin acum la tonul festiv!
Prin aniversarea celor 100 de ani de la declaratia de la Medias, sarbatorim – in mod simbolic – si tot ansamblul relatiilor romano-germane. Acestea sunt unice, in felul lor.Excelenta Sa Cord Meier-Klodt ambasadorul Germaniei in Romania a participat sambata , 19 ianuarie a.c. la Simpozionul “Hotararea de Adeziune a Sasilor la Unirea cu Romania la 100 de ani”, care a avut loc la Medias, in Sala festiva a Liceului Teoretic Stephan Ludwig Roth.
In prezent, Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei. in aproape orice privinta.Iar acest lucru se datoreaza, in esenta, influentei minoritatii germane, existentei acesteia ca grup etnic autohton pe aceste frumoase meleaguri si pana la deja proverbialul sau „rol de punte” intre tarile noastre astazi, la care face referire si Tratatul de prietenie romano-german din anul 1992.
Nu intamplator, regiunile, in care au trait timp de secole si germani, in care au existat si exista scoli germane, linii de studiu universitare in limba germana si, in mod sporit, si invatamant profesional dupa modelul dual german, se bucura astazi si de un mare succes economic.
Poate exista un semn mai convingator de apreciere a acestei mosteniri din partea intregii populatii, decat faptul ca, in prezent, cererea privind limba germana si tot ceea ce este german este mai mare decat oricand?
De ce este asa? Pentru ca multi – parinti, elevi, studenti, ucenici – o considera ca pe o cheie a succesului in viata.
Fiindca, desigur, este vorba despre mult mai mult decat doar despre cuvinte si gramatica. Este vorba despre valori, despre sanse si perspective – aici, in tara, in Europa noastra comuna si in plan international.
Ma bucur sa constat, din ce in ce mai des, in cursul calatoriilor mele, ca oamenii tineri isi preconizeaza viitorul lor si al familiilor lor in chiar acele regiuni ale tarii, unde li se inmaneaza cheia „noastra”.
Sa ne bucuram de acest compliment implicit, adresat zilnic acestui patrimoniu al minoritatii germane, dar sa depunem toate eforturile, pentru a veni in continuare in intampinarea interesului sporit si cererii crescute:
•prin programul nostru de sustinere a cadrelor didactice din scolile cu predare in limba germana ca limba materna;
• prin intermediul construirii, extinderii si intretinerii scolilor germane din tara;
• prin consolidarea cooperarii in domeniul universitar si al cercetarii;
• prin dezvoltarea in intreaga tara a unor retele de invatamant profesional dual cu ajutorul
proiectelor-pilot de succes existente in anumite regiuni;
• prin angajament civic, asa cum putem observa in jurul Forumurilor germane din Banatul Montan si
pana in Bucovina;
• prin aniversari ale cluburilor oamenilor de afaceri, prin evenimente religioase, prin saptamani
culturale anuale sau prin intermediul implicarii individuale – din fericire in mod sporit si din partea
„generatiei nepotilor”.
si cu aceasta inchei, doamnelor si domnilor:
Romania are nevoie si isi doreste si astazi toate acestea si, poate, astazi mai mult decat oricand.
Majoritatea populatiei vede lucrurile astfel – iar noi si, mai ales dumneavoastra, reprezentantii minoritatii germane, putem fi mandri de asta.
Si tocmai de aceea aparam astazi aceasta mostenire, impreuna si cu fermitate impotriva defaimarilor si atitudinilor ostile.
Desigur, spre binele minoritatii insasi, dar, in egala masura, spre binele intregii Romanii, spre binele prieteniei noastre romano-germane si spre binele Europei noastre comune, Europei valorilor comune, acum, la preluarea primei presedintii a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
„Spiritul de la Medias” implineste 100 de ani, traiasca spiritul loialitatii si al solidaritatii reciproce! La multi ani!”.