Medieseanca Krista Lurtz a fost acceptata sa faca voluntariat in Nepal, in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Volunteer for Life. Detalii despre aceasta misiune umanitara din localitatea Kavre, am aflat de la Krista, in cadrul interviului pe care il poti vedea mai jos.
Cei care vor sa o ajute pe Krista si Asociatia Volunteer for Life, pot face donatii in contul ING: RO74INGB0000999907130243 (RON) – Beneficiar Lurtz Teodora tel: 0722 830 024 – transfer bancar, sau prin contract de sponsorizare, la asociatia ”Volunteer for Life” tel. 0733 695 070 – Ionut Ursu.
NEPAL FOR LIFE MEDICAL – EDUCATIONAL 2019 – proiect expeditie umanitara in Nepal, editia a V-a
Campanie umanitara in Nepal desfasurata pe baza de voluntariat cu scopul de a inlesni accesul populatiei locale la servicii stomatologice de baza si de a crea cadrul necesar pentru a ajuta comunitatile locale sa se dezvolte.
Kavre un sat izolat situat la cca. 150 km de Kathmandu in care asociatia noastra a avut un medical camp in campania din anul 2017. Aici nu exista niciun cabinet stomatologic, iar accesul la internet este deficitar. De asemenea, scolile au nevoie de renovare deoarece au fost afectate de cutremurul din anul 2015.
In Kathmandu, capitala Nepalului, vom coordona cateva activitati medicale si educationale intr-o scoala, o universitate si in cadrul Manmohan Memorial Community Hospital.
Din Romania se va deplasa in Nepal o echipa formata din cca. 25 voluntari cu formare medicala si in educatie (in special pentru dezvoltare personala). Acesteia i se va alatura in Nepal o echipa medicala formata din medici stomatologi. De asemenea, in functie de activitati, vom fi asistati de voluntari din comunitatile locale.
In data de 25 aprilie 2015 la 86 km de Kathmandu (capitala tarii) a avut loc un cutremur cu intensitatea de 7.6 grade Richter. Acesta a fost urmat de replici, din care peste 300 au avut o magnitudine de peste 4 grade Richter si 4 cutremure au fost de peste 6 grade Richter. Pagubele materiale si umane au fost impresionante. Conform unui raport oficial intocmit de guvernul Nepalului, 31% din suprafata tarii a fost afectata, iar numarul populatiei impactate este de cca. 8.000.000. S-au inregistrat 8.790 de decese si 22.300 de raniti.
Dupa cutremure peste 80 de tari au venit in sprijinul Nepalului pentru a inlatura efectele imediate ale acestora. Acum, la trei ani de la cutremur, mai exista asociatii care actioneza in regiune, in special pentru (re)constructii de scoli si diverse tipuri de cursuri.
Imbunatatirea clinicii dentare in sat Kavre
consultatii si tratamente stomatologice de baza in mod gratuit
Cursuri de igiena, in special igiena orala
Cursuri de prim ajutor
Cursuri de initiere in folosirea computerului (montare, pachet MS Office), cursuri introductive de creare a unui blog WordPress; cursuri introductive de: public speaking / debate, leadership, creative writing, content marketing, management, cultura generala (geografie, calatorii).
Renovarea a doua sali de clasa in localitatea Kavre. Scolile din acest sat au fost grav afectate
de cutremurele din anul 2015. In plus, localitatea este extrem de izolata, posibilitatile materiale sunt reduse, iar in scoli invata foarte multi copii. Renovarea va fi facuta atat de voluntari din echipa noastra, cat si de voluntari locali.
Asistarea copiilor si a adultilor care isi asteapta randul la consultatiile stomatologice.
Ionut Ursu, din Piatra Neamt, a iesit din sistemul de protectie sociala – fiind Student la facultatea de Geografie – in timpul liber voluntar la Serviciului de Ambulanta Bucuresti
„Fugeam de la camin dupa-amiaza, mergeam la copiii de la Contagioase ca sa le duc fructe si apoi stateam la slujba de seara. Cand se lucra la zidirea bisericii ajutam si eu cum puteam, iar parintele imi dadea bani pentru asta. Tot atunci, imi cumparasem un carut si ii ajutam la piata pe oamenii care veneau cu marfuri sa le transporte mai usor. Asa castigam ceva bani cu care imi cumparam haine. Am simtit ca nu trebuie sa depind de nimeni si sa ma descurc singur“
Dupa cutremurul din Nepal s-am alaturat unei echipe de alti romani care erau deja acolo, actionand intr-o zona grav afectata– Dahding, o aglomerare de opt sate care nu fusesera vizitate de niciun medic pana la acea ora. Timp de o saptamana am lucrat aici, la o cota de 2.500 – 3.000 m, alaturi de o echipa formata din patru doctori, doua asistente, doi farmacisti.