Colonia artistilor la Hundorf

In perioada 29 august – 01 septembrie are loc, in cadrul Scolii de-Acasa, Colonia artistilor – perioada in care toti tinerii artisti participanti la rezidente revin Acasa pentru intalniri cu personalitati creatoare si pedagogice. Este, de fapt, finalul rezidentelor, deoarece in aceasta etapa tinerii artisti isi prezinta experienta de rezidenta si lucrarile intr-un cadru de lucru si de dialog, doar noi intre noi, cu discutii, analize, intrebari si punctari. Desfacem cele doua saptamani de rezidenta in care tinerii au avut libertatea sa se caute, sa experimenteze si sa lucreze, intr-un demers comun de lectura. Ne vom intoarce la textele pictorului Victor Cupsa, cele pe care domnia-sa, la solicitarea Scolii, ni le-a trimis pentru tinerii rezidenti. Pretul strigatului,  Armata in deruta si Cuadratura cercului,  pubicate in limba franceza, fac parte din albumele ce reunesc texte, picturi si desene, intitulate Caiete de atelier / Cahiers d’atelier (Editura Lettropolis, 2013) si  Drum prin tablouri / Chemin à travers tableaux (Editura Lettropolis, 2012 si 2014). Textele urmeaza sa apara si in limba romana, cu o prefata semnata de academicianul Basarab Nicolescu, la Editura ”Junimea”.  Avem alaturi de noi, in cuvinte, perspectiva unui creator care si-a urmat propriul drum.

Colonia este etapa in care se intersecteaza generatii si experiente diferite. Tinerii artisti se intalnesc cu creatori importanti, ale caror istorisiri ii pot ghida sau inspira, iar invitatii, la randul lor, patrund in universul creator al tinerilor, aflat in plin proces de asimilare. Sunt intalniri formatoare ce se pot coagula atat in prietenii, cat si in colaborari viitoare.

La intalnirea cu cei 14 tineri artisti din acest an care au parcurs rezidentele de-Acasa participa:

Artistul plastic Anca Boeriu, conferentiar universitar la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Premiata de Uniunea Artistilor Plastici, avand in portofoliu mai mule expozitii personale, Anca Boeriu a fost implicata in selectia participantilor si lucreaza cu tinerii artisti pe tema ”Spatiul. Cautari si expuneri”.

Regizorul Dumitriana Condurache, lector universitar la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Teatru. Interesata de teatrul antic si de marea dramaturgie ca sursa de spiritualitate si inspiratie, Dumitriana Condurache a fost implicata in selectia participantilor si va intra in dialog cu tinerii rezidenti pentru ”Drumul temei de la cautare la reflectare”.

Artistul vizual Dragos Patrascu, profesor universitar la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte. Membru in consiliul de conducere al UAP Iasi, a obtinut Premiul National pentru Grafica in anul 2016, acordat de Uniunea Artistilor Plastici din Romania, precum si Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler pentru intreaga activitate artistica, acordat de Presedintia Romaniei. A deschis mai multe expozitii personale in Romania , dar si in Republica Moldova, Austria, Italia, Franta, Israel, Germania. A participat la peste 300 de expozitii colective in tara si in strainatate, este curatorul  expozitiei cu caracter national ,,Erotica”  si al bienalei nationale ,,Salonul de Desen”.A participat la selectia tinerilor rezidenti si va dialoga cu ei despre ”Intalniri si parcurs”.

Invitatul din acest an al Coloniei artistilor este criticul si istoricul de arta Ruxandra Dreptu. Doctor in arte vizuale, cu o bogata activitate curatoriala si pedagogica, autor al unor importante volume monografice,  a obtinut Premiul Academiei Romane „George Oprescu” pentru monografia: Corneliu Michailescu. Calatorie prin imposibilul cotidian, Premiul Ministerului Culturii pentru redeschiderea Galeriei Nationale (colectiv), precum si Premiul Unesco pentru excelenta. Doamna Ruxandra Dreptu le va vorbi tinerilor artisti despre semnificatia spatiului eclezial in pictura contemporana.

Impreuna cu invitatii si cu tinerii artisti va fi Maria Morar, filolog, initiatorul si coordonatorul Scolii de-Acasa. Alaturi de artisti la fiecare inceput si sfarsit de rezidenta in dialoguri despre imbold, inspiratie si libertatea rezidentelor, se va opri acum asupra ”Temeiului Scolii de-Acasa”.

Mai multe detalii pe www.acasalahundorf.ro

La finalul Coloniei artistilor are loc primul eveniment public al Scolii de-Acasa, prezentat la Biserica Evanghelica din Viisoara, monument de patrimoniu din secolul XVII, in data de 1 septembrie, ora 17.00. Programul cuprinde proiectii de filme, vernisajul expozitiei rezidentilor, discutii cu invitatii Coloniei si intalniri cu toti artistii, intr-o intalnire a artei contemporane cu oamenii locului – un altfel de public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *