In zilele viitoare un Maraton gastronomic multietnic va avea loc în Muzeul în aer liber Astra, la Târgul de ţară și la Gospodăria de boștinar-lumânărar din Sebeșu de Jos, Sibiu; Gospodăria-atelier de prelucrare a straielor vâltorite și date la dârstă, Tilișca, Sibiu; Gospodăria de oier transhumant, Rășinari, Sibiu, Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodăria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodăria săsească de viticultori, Şeica Mică, Sibiu; Gospodăria-atelier de prelucrare a straielor vâltorite și date la dârstă, Tilișca, Sibiu, zona de reconstituire a locuirii la corturi și zona sectorului Păstorit. În aceste locații, comunități de etnici croați, turco-tătari, sași, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari și români vor găti preparate tradiționale specifice fiecărei etnii în parte.
Vineri, 10 iulie, oierii din Mărginimea Sibiului vor pregăti tocană de noatin cu mămăligă (Gospodărie din Rășinari & sectorul păstorit). Sâmbătă, 11 iulie, turco-tătarii din Constanța vor pregăti chifteluțe cu linte (Târgul de țară), iar secuii gătesc gulyas și tocăniță cu vițel și kurtos (Gospodăria din Corund). Tot sâmbătă, 11 iulie, croații vor găti papricaș carașovenesc cu carne de miel la Târgul de țară. Comunitatea de rromi din Ighișu Vechi va găti șahaimas (varză cu carne) la Poiana Perișani, zona de corturi din Muzeul în aer liber.