La Rășinari a avut loc în perioada 26 iulie – 1 august a.c., Școala de Vară de Arhitectură la care au participat studenți de la Facultățile de Arhitectură din toată țara.
Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) urmărește, prin acțiunile sale, să participe în mod creativ la dezvoltarea sustenabilă a mediului construit, astfel că a inițiat organizarea unei Școli de Vară de Arhitectură la Rășinari, la care au participat în ultima săptămână studenți din anii IV și V de învățământ, de la Facultățile de Arhitectură din Cluj, București, Iași și Oradea.
Beneficiind în acest an de contribuția financiară a Primăriei Comunei Rășinari și a Consiliului Județean Sibiu și de consultanța Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea, AIOS a urmărit, prin intermediul Școlii de Vară de Arhitecturală, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a performanțelor economice, diversificarea serviciilor și activităților social-culturale a zonelor rurale dar și susținerea învățământului românesc de arhitectură și urbanism printr-un exercițiu didactic de creație, cu efect de consultanță, privind obiective de investiții social culturale, ale administrației comunei Rășinari din județul Sibiu.
Intenția deja afirmată a administrației locale din Rășinari de a promova investiții în construcții pentru susținerea și amplificarea activităților culturale și sportive de masă, se orientează către realizarea unei săli de sport și a unui bazin de înot în localitate. În acest sens, s-au evidențiat două amplasamente din Rășinari ce au devenit pentru studenții arhitecți subiecte de analiză și sinteză privind valorile ambientale, culturale și funcționale existente dar și potențiale, privind resursele și metodele de ameliorare și amplificare a mediului antropic și natural, pentru a veni în sprijinul unor decizii cât mai obiective, pertinente și cu caracter strategic, privind amplasarea noilor investiții propuse.
În acest scop, participanții la Școala de Vară de Arhitectură de la Rășinari, au dispus de informații urbanistice, istorice, ambientale și social-funcționale pentru a realiza, pe baza unei activități practice de tip colocviu, analize de sit și evaluări cât mai atente a existentului cât și propuneri de intervenție dedicate celor două amplasamente. Aceștia au fost îndrumați pe timpul lucrului de către conf.dr.arh. Liviu Gligor de la Facultatea de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu” București, Departamentul „Științe Tehnice” și de lector dr. Ioan Ovidiu Abruda, titularul disciplinelor „Istoria artei creștine” și „Iconografie creștină” la Facultatea de Teologie.
Concluziile studiului elaborat de studenții arhitecți au fost prezentate public autorităților, în ultima zi de activitate a taberei, ca piese scrise, desenate și machete de studiu. Rezultatele vor avea rolul de a susține și, în ultimă instanță, a contribui substanțial la orientarea și nuanțarea deciziilor administrației locale privind capacitatea, forma, gabaritul, relațiile funcționale, amplasarea și racordarea celor două obiective social-culturale: sala de sport și bazinul de înot, cu eventualele lor anexe spațial-funcționale, amenajări utilitare și peisagistice suplimentare ce se demonstrează a fi indispensabile pe parcursul studiului, la edificatul comunitar existent, consacrat istoric și etnografic.