Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se întâmplă în perioada 5 – 9 august, în 9 orașe din țară. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.
Contextul neobișnuit al acestui an a lansat o provocare pentru organizatori care au fost motivați să găsească soluții inovative prin care experiența de învățare să rămână autentică, în același timp prioritizând siguranța și sănătatea participanților. Festivalul crede în educația făcută cu grijă și ia o formă nouă: anul acesta, tinerii din trupele de teatru și participanții individuali nu se vor mai întâlni cu toții la Alexandria ci vor primi în orașele lor capsulele IDEO IDEIS – 9 echipe formate din 2 traineri și un mentor. În plus, în fiecare oraș va exista o mini-redacție, formată din adolescenți, care va documenta întâlnirea comunității lor cu festivalul.
Toate întâlnirile se vor întâmpla în aer liber, respectând regulile de distanțare socială și tot setul de norme de protecție reglementat de autorități. În cazul în care contextul o va cere, organizatorii sunt pregătiți să mute activitățile în mediul online.
Astfel, în Sibiu adolescenții se vor întâlni, în 4 din cele 5 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Sabina Brândușe, iar la Atelierele de Măiestrie (film), cu Ruxandra Ghițescu. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.
Sabina Brândușe a încercat câte un pic din toate în cei 19 ani de când lucrează în domeniu: teatru, film, televiziune, training, chiar și coordonarea unei trupe de teatru de liceeni. În prezent e angajată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a avut 12 premiere, printre care: Cum vă place (r. Vlad Cristache, 2016), Wolfgang (r. Radu Afrim, 2017), Feminin (r. Eugen Jebeleanu, 2018) și Mult zgomot pentru nimic (r. Radu Nica, 2019). Ruxandra Ghițescu este regizor și scenarist, lucrează în cinematografie din 2006. A regizat scurt metrajele Probleme de familie, Urban Groove și Ana se întoarce, selectate în numeroase festivaluri internaționale. A fost printre participanții Cinelink Sarajevo, Berlinale Script Station și Atelier Cinefondation Cannes. În prezent lucrează la lungemtrajul său de debut, Otto Barbarul.
Îndrăgitul artist Tudor Chirilă este mentorul care, timp de două zile, va inspira adolescenții din Sibiu. Aceștia vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg. Tudor Chirilă a lucrat cu unii dintre cei mai valoroși regizori români, iar în 2004 a câștigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din A douăsprezecea noapte (Teatrul de Comedie, r. Gelu Colceag, 2003), fiind cel mai tânăr actor care a obținut această distincție până în acel moment. Printre producțiile de film în care a jucat se numără Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu, 2006), Milionari de weekend (r. Cătălin Saizescu, 2004) și Nordrand (r. Barbara Albert, 1999). Cel mai recent proiect cinematografic este filmul Live (r. Vlad Păunescu, 2015), un rol ambițios în care Tudor interpretează același personaj la trei vârste diferite. E cunoscut și ca membru fondator și solist al uneia dintre cele mai iubite formații rock din România, Vama Veche. După 20 de ani de muzică, își continuă cariera ca lider și solist vocal al formației Vama, în 2017 lansând al treilea album în această formulă.
În plus, departamentul de dezvoltare comunitară IDEO IDEIS, în parteneriat cu AIVImedia.hub și ASAP România, propune pentru ediția aniversară a Festivalului de Teatru Tânăr un program de jurnalism comunitar pentru adolescenți. Aproape 30 de tineri au fost selectați să facă parte din mini-redacțiile IDEO IDEIS care vor documenta povești din orașul lor la întâlnirea cu festivalul și vor redacta tradiționala gazetă COLAJ.
„Jurnalismul comunitar nu este neapărat o abordare răspândită la noi, însă există. Și pentru că IDEO IDEIS a fost mereu un festival tânăr, iar odată cu asimilarea tot mai profundă a ideii de dezvoltare comunitară, integrarea conceptului media.hub a părut firească. Dezvoltarea comunitară pornește de la vizibilitate, de la integrarea vocilor membrilor săi în peisajul general. Asta încercăm să facem anul acesta la COLAJ: avem voci tinere din cele 9 orașe implicate, care spun din poveștile comunității, așa cum le înțeleg ei. Facem COLAJ comunitar, practic. Aducem oamenii mai aproape de oameni în interiorul comunității.”, a declarat Iulia Dromereschi, fondatoarea programului AIVImedia.hub.