În acest an se împlinesc 100 de ani de când autorităţile medieşene au început documentaţia pentru construirea primului cinematograf din oras. Conform documentelor din arhiva Primăriei Mediaş, Cinematograful Comunal din oraşul de pe Târnava Mare s-a aflat în str. Unirii nr. 8 (actuala Autogara).
La Mediaş, autoritatile au început documentaţia pentru construirea unui cinematograf cu 400 de locuri, în anul 1921. În anul 1924, medieşeanul Josef Gutt depune la Primărie un proiect de extindere a clădirii în care funcţiona cinematograful. Arendaşul solicita creşterea numărului de locuri de la 402 la 610, dar şi alte câteva îmbunătăţiri.
Cinematograful a fost situat în zona actualei autogări şi era dotat cu două săli de aşteptare, toalete, un bufet, unde se serveau băuturi răcoritoare şi deserturi. Sala de proiecţie avea balcon şi loje. Existau trei clase de bilete cu preţuri diferite, în funcţie de zona de amplasare a locului. Proiectul a fost avizat şi aprobat de către municipalitate.
Cinematograful era al Primăriei, dar administrat de Friedrich Gutt, care a semnat, în data de 23 decembrie 1932, un alt contract de inchiriere a spaţiului. Familia Gutt s-a ocupat de cinematograf până în anul 1945 şi plătea lunar Primăriei suma de peste 10.000 lei. Conform unui inventar al administraţiei locale, datat 20 iunie 1942, valoarea de inventar a clădirii în care funcţiona cinematograful se ridica la suma de 787.690 lei.
Un material despre istoricul cinematografelor medieşene am scris în anul 2017 şi se poate citi aici.