Luna viitoare pe data de 15 aprilie a.c., se împlinesc 200 de ani de la naşterea revoluţionarului transilvănean Ioan Axente Sever.
Fiu de ţăran, Ioan Axente Sever s-a născut in localitatea Frâua la data de 15 aprilie 1821. Frâua a fost o comună liberă în Scaunul Mediaşului, ulterior în plasa Mediaş din cadrul judeţului Târnava Mare. Cu ocazia restaurării bisericii, s-au descoperit în turn o serie de documente în care regăseşte menţiunea că în anul 1819, în localitatea Frâua erau 132 de gospodării.
În 1931, cu ocazia sau sub pretextul comemorării a 25 de ani de la moartea revoluţionarului paşoptist Ioan Axente Sever, numele localităţii Frâua a fost schimbat în Axente Sever. Frâua a fost comună liberă în Scaunul Mediaşului, ulterior în plasa Mediaş din cadrul judeţului Târnava Mare.
Ioan Axente, supranumit Sever, a fost un revoluţionar român, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare naţională a românilor din Transilvania în Revoluţia de la 1848.
Unul dintre liceele medieşene îi poartă numele din anul 1963. Liceul Axente Sever este situat în strada Axente Sever, nr.18, Mediaş şi este continuatorul Şcolii Agricole Mediaş, inaugurată la 1 noiembrie 1871. Din punctul de vedere al titulaturii şcolii, aceasta a cunoscut mai multe denumiri şi forme de organizare, din anul înfiinţării şi până în prezent. Astfel, din septembrie 1946, şcoala a funcţionat sub denumirea de „Scoală Medie Tehnică Veterinară”, iar din 1952 sub cea de „Scoală Zootehnică”. Începând cu anul 1963, s-a realizat trecerea la denumirea de liceu, mai exact, „Liceul numărul 2”, Mediaş, devenit în scurt timp, „Liceul Axente Sever”, nume dat în cinstea intelectualului şi revoluţionarului transilvănean Ioan Axente Sever.
În oraşul nostru a fost ridicată o statuie în memoria lui Axente Sever. De-a lungul timpului acest bust a fost am amplasat în mai multe locuri din oraş. Prima data a fost în Piaţa Regele Ferdinand I, apoi în faţa liceului Stephan Ludwig Roth, ca mai apoi din 1963 sa fie mutat în curtea liceului care poartă numele intelectualului.