Trupa de teatru medieşeană „Noi şi… atât“ pregăteşte o serie de scenete pe textele lui Gustav Schuster Dutz. Gabriela Feher, care face parte din trupa de teatru a declarat că pregăteşte împreună cu colegii ei câteva scenete având la baza cartea «Arta de a fluiera», a scriitorului sas Gustav Schuster Dutz.
Schuster Dutz, pe numele său complet Gustav Schuster Dutz s-a născut la Mediaş şi este cunoscut ca primul poet şi publicist care a scris în graiul săsesc.
Primul volum l-a publicat în anul 1921, iar în 1925 a înfiinţat tot în graiul săsesc, publicaţia Beim Holunderstrauch – La tufa de soc. Singura carte tradusă în limba română este volumul „Arta de a fluiera”. Recunoscut pentru poeziile, povestirile şi schiţele sale satirice, pline de umor, Schuster Dutz a fost considerat de unii ca fiind un adevarat Caragiale al saşilor.
Dutz a scris poezie şi proză în dialectul săsesc, fiind printre cei mai însemnaţi scriitori ai saşilor din Transilvania. A rămas necunoscut însă publicului român, pentru ca lucrările sale nu au fost traduse niciodată, cu excepţia schiţelor din volumul “Arta de a fluiera”. Cartea scrisă de Gustav Schuster Dutz, cel mai reprezentativ scriitor în dialectul sasesc, a văzut prima data tiparul în limba română la Editura Tineretului în anul 1963 şi a foste reeditată în urmă cu şapte ani la Mediaş de către Editura Samuel. Detalii ai aici.