Cu ocazia zilei de naşterea lui Octavian Goga, m-am gândit să scriu azi la rubrica Remember, despre cenaclul literar medieşean care a purtat numele poetului născut pe data de 1 aprilie 1881 la Răsinari, în judeţul nostru.
Cenaclul literar medieşean Octavian Goga” a activat în perioada anilor `60 -`70 la Biblioteca Municipală, care îşi avea sediul în clădirea Cafe Bar-ului, la etaj.
Conform poetului George L. Nimigeanu membrii acestui cenaclu proveneau din diverse clase sociale, dar având pasiunea pentru literatură. În volumul doi al memoriilor sale “Vămile Speranţei Cumpăniri….Descumpăniri”, poetul aminteşte despre activitatea cenacliştilor şi descrie prima lui participare la cenaclu.
“ La intrarea în sala, m-am prezentat şi am întrebat dacă pot asista la şedinţa aceea de lucru care urma să se ţină atunci. Mi s-a spus că oricine poate asista la sedinţă, toate întâlnirile cenaclului nefiind închise, ci cu public şi, iubtorii de poezie, de literatură, putând asista şi chiar discuta creaţiile citite la cenaclu. Si asta ori de câte ori doresc”, scrie Nimigeanu.
Cenaclul Octavian Goga gazduia la aceeaşi masă generaţii diferite de poeţi medieşeni consacraţi sau în devenire. George Popa şi Mihai Axente ( din cadrul revistei Lanuri), poetul sas Gustav Schuster Dutz, împărţeau bucuria pentru cuvântul scris cu mai tineri.
Printre membrii din noua generatie erau:
- George L Nimigeanu
- George Puşcariu
- Ioan Moisin
- Ion Băduleasa
- Iuliu Gărduş
- G.V.Venus ( Gheorghe Ciupuligă)
- Petre Dumbrăveanu
- Klaus Schneider
- Ilse Henn Guzun
- Gheorghe Buşoi
- Ioan Rodeanu
- Gavril Rusu.
Prima culegere de cenaclu a aparut în anul 1969 şi s-a intitulat “Semnificaţii”. Printre participanşii la sedinţele cenaclului “Octavian Goga” se aflau şi informatori ai Securităţii, care supavegheau cu atenţie şi întocmeau dosare sau rapoarte. Acest lucru este confirmat de Nimigeanu în volumul la care am făcut referire.