Am aflat de la Tudor St. Popa că o mână de oameni a început renovarea podurilor și acoperișului colibelor din zona montană din Munții Cindrel (Râu Sadului, jud. Sibiu), acolo unde de obicei se adăpostesc ciobanii cu turmele lor de oi. Prin restaurarea acestor colibe, se dorește transformarea lor în capacități mici de cazare pentru maxim 2 familii – tradiționalul dormit în fân se va putea îmbina cu dormitul într-o cameră cu condiții îmbunătățite pe pat cu saltea, perne și pătură din fân și lână de oaie.
Țara Colibelor e un proiect în comuna Râul Sadului, județul Sibiu. Zona montană din Munții Cindrel cuprinsă între 900 și 1.400 de metri altitudine este locul de pășune și fâneață a celor de aici. Acest perimetru adăpostește, prin colibe, ciobanii cu turmele lor de oi. Ei petrec, în și în jurul colibelor, perioada dintre Paște și iunie, precum și din septembrie până în februarie. În miez de vară, din iunie până la sfârșitul lunii august, când turmele sunt la stânele din Munții Lotrului, pajiștile din jurul colibelor de fân sunt cosite. De regulă manual, din cauza pantei foarte abrupte, fânul produs fiind de cea mai înaltă calitate nutrițională în acest ciclu.
“Prin acest proiect ne-am propus să renovăm mai multe colibe și astfel să declanșăm o serie întreagă de acțiuni care vor revitaliza moștenirea culturală, contribuind la salvarea peisajului montan prin ecoturism și slow food, în slujba comunității’, spus inițiatorii proiectului.
Inițiativa Țara Colibelor constituie un parteneriat între beneficiarii din comunitatea Râul Sadului, proprietarii colibelor și Asociația My Transylvania, Mozaiq Studio, Dinamic Grup Șelimbăr și Format Proiect – Birou de Arhitectură Sibiu.
Renovarea primei colibe a fost co-finanțată de Ordinul Arhitecților din România, printr-o școală de vară focusată pe folosirea draniței ca mod tradițional de acoperit colibele. Proiectul a fost co-finanțat și de GLS și Fundația Max & Marlise Schweizer.
Cei care vor să ajute acest proiect pot face donații aici.