În fiecare an la începutul lunii iunie, Mediașul se află într-un moment de sărbătoare pentru întreaga sa comunitate, o sărbătoare istorică care marchează atestarea documentară a orașului din data de 3 iunie 1267.
Astfel, cu prilejul împlinirii a 755 de ani, Municipiul Mediaș organizează o serie de evenimente de excepție, care se vor desfășura timp de trei zile în perioada 3 – 5 iunie 2022, atât în Piața Corneliu Coposu, cât și la sediul Primăriei Municipiului Mediaș. Toate aceste evenimente desfășurate sub egida „Zilele Mediașului” vor cuprinde manisfestări culturale, științifice și artistice, spectacole folclorice, concerte extraordinare de muzică pop, rock și folk susținute de artiști consacrați dar și interpreți, formații și ansambluri de dansuri populare locale, (manifestări de o largă varietate și pentru toate gusturile).
Seria manfestărilor va fi deschisă în data de 3 iunie cu o serie de expoziții tematice, conferințe și lansări de carte, care se vor desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Mediaș, purtând titlul generic „MEDIAȘ – 755. Prețuiește Pacea. Lecții din trecut pentru prezent și viitor”.
Programul acestor manifestări va debuta de la ora 10:30 cu vernisajul expoziției Rolul Mediașului în astronautica mondială și în aviația din România. Expoziția este realizată cu sprijinul filatelistului medieșean dl. ing. Liviu Pintican-Juga și cuprinde o serie de exponate filatelice dedicate savantului de renume internațional Hermann Oberth, considerat „părintele navigației spațiale”, dar și renumitului cosmonaut general-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român participant la o misiune de cercetare în spațiul cosmic din cadrul programului internațional „Intercosmos”.
La ora 10:45 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Prețuiește pacea și independența României (Бережіть Мир та Незалежність Румунії), realizată de către jurnalistele ucrainience Lidiia Volobuieva și Anna Paraliush. Expoziția, considerată cu mare impact emoțional pentru public, surprinde prin imagini un întreg context internațional de mare actualitate, fiind totodată un puternic promotor al Păcii.
De la ora 11:00 se va desfășura conferința Tradiții Aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș. Tematica conferinței cuprinde date istorice despre una dintre cele mai importante instituții ale Aeronauticii românești, și anume Școala Tehnică de Aviație, care a funcționat la Mediaș o perioadă îndelungată de timp, între anii 1921 – 2004, contribuind la formarea a numeroase generații de aviatori și specialiști în domeniul aeronautic din România. În cadrul conferinței vor fi susținute o serie de prelegeri de către personalități din domeniul militar, precum general de Flotilă Aeriană (r) Viorel Andrei (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1990-1996), colonel (r) ing. Alexandru Gheorghiu (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1985-1989), comandor (r) Mircia Țiplea, dar și dl. Hugo Schneider.
Seria manifestărilor culturale va continua de la ora 12:00 cu două lansări de carte. Prima dintre acestea, Bunicii noștri, eroii noștri (volumul III), autor Dan Ramf, reprezintă o veritabilă lecție de istorie orală bazată pe mărturiile a numeroși veterani de război sau a deportaților în lagărele de concentrare. Al doilea volum, Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei, autor Octavian Isailă, reprezintă o pagină importantă din istoria orașului nostru și surprinde întreaga tradiție a viticulturii de la Mediaș de-a lungul timpului.
În cadrul acestor manifestări culturale și știintifice sunt invitați să participe personalități reprezentative din domeniu, atât pe plan local cât și național.
Tot în data de 3 iunie, programul artistic al festivalului va debuta, începând de la orele 15:00, cu demonstrații și recitaluri susținute de cluburi sportive, de dans și de canto din Mediaș, precum: Clubul Sportiv „Ippon”, Școala de dans „Teo’s Dance School”, Școala de balet „Veronica”, Clubul de dans sportiv „Magic of the Dance”, precum și Clubul Copiilor Mediaș.