O echipă de cercetători condusă de conf. univ. dr. Adinel Ciprian Dincă a identificat la Mediaș, un fond important de carte medievală, în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta. Este vorba de 140 de cărți, printre care se află și o biblie tipărită în urma cu peste 500 de ani.
„ Acum am venit pentru prima dată din punct de vedere știintific la Mediaș, pentru a colabora cu domnul dr. Dincă la acest proiect foarte important și de rezonanta europeana. Pentru mine a fost o revelație. În momentul în care am scris proiectul ne așteptam să gasim 35 -40 de exemplare de carte veche și codice, și au găsit 140. Este o comoara știintifică, valoarea științifica este extraordinară. Să ai în mână o biblie din anul 1519, să vezi notițe ale parohilor din perioada aceea, este un sentiment pentru un om de știință, ceva extraordinar, să simți istoria în mâna ta. Timp de o săptămână domnul Dincă a ținut în mână 140 de exemplare de carte veche, le-a indentificat și și-a dat seama ce valoare extraordinară are pentru istoria culturii din România, acest fond descoperit la Mediaș”, spune istoricul Konrad Gündisch, specialist în istoria evului mediu, istoria orașelor, istoria socială și istoria mentalităților, raportate la Transilvania, Ungaria și România.
Știam de existența unor cărți medievale foarte importante din punct de vedere istoric, cultural. Știam de de existența unor documente, materiale de arhivă, a unor înscrisuri de cancelarie, dar asta era doar stratul de suprafață în ceea ce privește moștenirea culturală scrisă a Mediașului, zăcământul cu adevărat valoros era la adâncime și acuma cred că am reușit să ne apropiem de filonul cultural important, de materialele vechi și multe, care reflectă istoria culturală, istoria scrierii, istoria intelectuală a Mediașului.
Primul contact cu materialul a fost covârșitor. Timp de o săptămâna am avut un program titanic de lucru, de la 8 dimineața la 8 seara, cu o scurtă pauză de masă de prânz, ca să facem față acestui volum de muncă. Dar rezultatele sunt fantastice. O spun fără niciun fel de emoție, fără niciun fel de și rezerve, avem la bază posibilitatea de a scrie cel mai important capitol de istorie a Mediașului vechi, în tranziția locului și al oamenilor, între evul mediu și începuturile modernității, din perspectiva preintelectuală și culturală”, a declarat conf. univ. Dr. Adinel Ciprian Dincă, la Interviurile Mediaș News.
Asociația “Locului Natal Mediaș”, din Germania a inițiat acest proiect în colaborare cu Parohia Evanghelică din Mediaș. Proiectul profită de o finanțare din partea Ministerului federal al culturii și mass-media din Germania, și se derulează timp de doi ani.
Aici ai înregistrarea ediție de ieri a Interviurilor Mediaș News, unde am discutat despre această descoperire culturală.
Permalink
A IDENTIFICA, IDENTIFICĂ.