Orgelsommer Mediaș vă invită mâine, 22 august a.c de la ora 19:00, la concertul „Vântuleț de primăvară” , de la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta. Protagoniștii evenimentului sunt CRISTIAN HODEA – bas-bariton și LELIA SERAFINCEANU – pian.
Ideea acestui concert a fost inspirată de filmul documentar ”În căutarea inginerului Dragomirescu”, realizat de Dragoș Zămosteanu în anul 2022. În coloana sonoră a filmului figurează cântecul ”Vântuleț de primăvară”, al cărui titlu a dat denumirea concertului, înregistrat de bas-baritonul Cristian Hodrea și de pianista Lelia Serafinceanu. Lucrările din program s-au coagulat în mod firesc în jurul acestei piese, fiind prelucrări folclorice cu originea în tradițiile seculare ale folclorului românesc din toate regiunile țării, datând de pe vremea în care granițele încă separau provinciile istorice ale României. Compozițiile vorbesc despre momentele importante ale ciclului vieții și despre comuniunea cu natura, fiind cântece de dor, de dragoste, de joc sau arii din opere cu caracter istoric.
Program / Programm
- Cântec vechi (anonim) – Vântuleț de primăvară
- Sabin Drăgoi (1894–1968) – Monologul lui Horea (arie din opera Horea)
- Tiberiu Brediceanu (1877–1968) – Cine m-aude cântând
- Sabin Drăgoi – Monologul lui Ion (selecțiuni), (arie din opera Năpasta)
- Sigismund Toduță (1908–1991) – Mânce-te, bade, amaru’
- Sigismund Toduță – De strigat
- Marțian Negrea (1893–1973) – Foaie verde de pe Brunș
- Marțian Negrea – Ferice de el
- Tiberiu Brediceanu – Arde-mi-te-ai, codru des
- Tiberiu Brediceanu – Cât e muntele de ’nalt
- Tudor Jarda (1922–2007) – Dorurile mele
- George Enescu (1881–1955) – Eu mă duc, codrul rămâne
- Aurel Eliade (1870–1941) – Codrule, codruțule
- Sabin Păutza (*1943) – Rugăciune
Bas-baritonul Cristian Hodrea s-a născut la Cluj-Napoca, urmând studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din orașul natal. A continuat studiile superioare la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, absolvind mai multe specializări: oboi (2002) și canto (2007). Deține un masterat în interpretare muzicală (2009). Din 2015, este asistent universitar în aceeași instituție, iar din 2018, lector universitar. Tot în 2018, a obținut titlul de doctor în muzică, cu teza: „Basul buffo – Caracter reprezentativ al Bel canto-ului italian”. Are o bogată experiență solistică, realizând spectacole pe mai multe scene din țară. A colaborat cu dirijorii: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, David Crescenzi, Gabriel Bebeșelea, Marcello Mottadelli, Giuseppe Sabbatini (Italia), Keri-Lynn Wilson (SUA), Alain Paris (Franța), Nicolae Moldoveanu (Elveția), József Horváth, Radu Popa, Jan Stulen, Sabin Păutza (SUA), Sascha Goetzel (Austria), Cristian Oroșanu, Traian Ichim, Romeo Râmbu, Cristian Brâncuși, Victor Dumănescu, Adrian Morar, Mihaela Goje, Ciprian Teodorașcu, Cristian Sandu, Mircea Holiartoc, Ciprian Para, Vlad Conta, Kurt Philippi, Cristian George Neagu, Dorin Frandeș, Alexandru Lăscae.
Lelia Serafinceanu a absolvit studiile de licență și pe cele de masterat la Facultatea de Interpretare Muzicală a Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde s-a bucurat de îndrumarea profesorului Daniel Goiți. În anul 2019, și-a susținut teza de doctorat, cu titlul “Ipostaze ale stilisticii interpretative, reflectate în Années de pèlerinage, Suisse de Franz Liszt”, sub îndrumarea profesorului Gabriel Banciu. În prezent, este angajată ca pianist corepetitor la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și lector universitar la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”. Într-o permanentă dorință de perfecționare, a luat parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități importante din universul pianistic. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale de interpretare instrumentală. S-a remarcat în egală măsură ca pianist acompaniator și corepetitor. Din anul 2014, în calitate de angajat al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a acompaniat soliști vocali, atât pe parcursul pregătirii lor muzicale, cât și în cadrul unor evenimente artistice inedite, având ocazia să lucreze cu personalitati remarcabile ale muzicii: soprana Viorica Cortez, maeștrii David Crescenzi, Giuseppe Sabbatini, Victor Dumănescu și Tiberiu Soare.
Intrare: 20 lei
Abonament: 75 lei
Copii 10-18 ani și studenți: 5 lei
Copii sub 10 ani și persoane cu nevoi speciale/handicap: gratuit