Proiectul „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” a fost demarat în anul 2022. Biblioteca parohială și gimnazială din Mediaș a avut de suferit în anii 1944-1949 prin arderea unor cărți în curtea școlii și relocarea altora. Volumele salvate au fost adăpostite în Turnul Funarilor din Castelul Mediaș. O echipă de cercetători a examinat biblioteca din turnul amintit pentru a verifica integritatea ei. Rezultatul acestei cercetări a depășit cu mult așteptările inițiale, aducând la lumină 150 de cărți tipărite între anii 1470-1600 și conservate în condiții relativ bune.
Pe lângă aceste cărți s-au mai păstrat și manuscrise medievale, precum și documente și registre din secolele 14-17. Coordonator al activității științifice din cadrul proiectului este domnul Adinel C. Dincă, cadru didactic la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, Departamentul de Istorie Medie, Istoria Artei și Istoriografie, totodată director al „Trans.Script. Centru de diplomatică și paleografie documentară medievală” din cadrul aceleiași universități. Proiectul a fost inițiat de Parohia Evanghelică CA Mediaș și Asociația Locului Natal Mediaș și bebeficiază de un sprijin financiar generos din partea Însărcinatei Federale pentru Cultură și Media (Bundesbeauftragte für Kultur und Medien – BKM) pe lângă guvernul Germaniei.
Un pas important în realizarea proiectului de cercetare îl reprezintă organizarea conferinței științifice „Mai aproape de Creator. Arhivele și bibliotecile parohiale în perioada premodernă (ca. 1350-1650)”. Ea va avea loc la Casa Schuller din Mediaș în perioada 18-21 mai 2023. Vor participa un număr de circa 20 de specialiști de renume din diverse țări (România, Portugalia, Germania, Regatul Unit, Italia, Elveția, Ungaria, Republica Cehă, Canada), istorici, filologi, arhiviști și bibliotecari care au gestionat de-a lungul carierei lor contexte patrimoniale asemănătoare cu cel de la Mediaș, precum și un număr de 5-8 invitați de onoare. Discuțiile cu aceștia vor contribui consistent nu doar la mai buna înțelegere a contextului istoric medieșean, dar și la transmiterea mesajului nostru cultural în medii din străinătate, amplificând vizibilitatea internațională a Transilvaniei, și a Mediașului, în mod special.
Totodată, experiența participanților la conferință în gestionarea patrimonială a moștenirii culturale scrise, inclusiv în relație cu entități administrative din domeniu, va sprijini enorm efortul acestui proiect de a propune municipalității medieșene căi inovative de promovare și de extindere a branding-ului comunitar. Această conferință științifică vine în întâmpinarea valului de interes național și (mai ales) internațional stârnit de primele rezultate ale cercetărilor întreprinse în vara anului 2022, care au readus la lumină, precum și în atenția unui public larg, valori culturale deosebite aflate în strânsă legătură cu orașul Mediaș. Moderatorii conferinței vor fi Dr. Adinel Dincă și Dr. Konrad Gündisch. Prezentările se vor face în limba engleză și în limba germană și cu un rezumat în limba română.
Conferința va începe în 18 mai prin cuvinte de salut din partea oficialităților și vizitarea expoziției realizată cu această ocazie. Va urma prezentarea referatelor în 19 si 20 mai. În după amiaza zilei de 20 mai și în ziua următoare sunt planificate excursii de studiu în împrejurimi (Biertan, Sighișoara, Axente Sever, Moșna, Alma Vii) și un tur al orașului pentru participanții la conferință.
Parteneri în realizarea acestui eveniment, deopotrivă academic și comunitar, sunt: Forumul Democrat al Germanilor din Mediaș, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Locului Natal Mediaș, Parohia Evanghelică C. A. Mediaș, Primăria Municipiului Mediaș. Intenția organizatorilor este de a publica materialele prezentate la Mediaș în anul 2024 într-un volum de înaltă ținută științifică și grafică. Pasul următor ar consta în recondiționarea profesionistă a cărților din acest patrimoniu inestimabil și facilitarea accesului publicului larg în cadrul unei expoziții temporare sau permanente.