Asociaţia “Ardealul” împlineşte 20 de ani de la înfiinţare

Asociaţia “Ardealul” împlineşte în aceste zile 20 de ani de la înfiinţare. Pentru a marca momentul aniversar al asociaţiei medieşene, Asociaţia Filateliștilor din București – Gruparea Centenar 2018, lansează, azi, 26 mai 2023, la OP Mediaș, cod poștal 551200, ştampila Marea Lojă Națională din România – 20 ani de la aprinderea luminilor.

Marea Loja Natională din România, în afara activităţilor specific de perfecţionare Masonică a membrilor săi, sprijină societatea civilă prin mai multe proiecte de ajutorare, educaţie, cultură şi identitate naţională, aducându-şi aportul la dezvoltarea societăţii.

Marea Lojă Națională a României este o Obediență strict masculină ce lucrează Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului în Ritul Scoțian Antic și Acceptat.

Conform tradițiilor Ordinului, cele trei Mari Lumini sunt plasate pe altarul Lojilor Cartea Legii Sacre (Cartea care fundamentează religia al cărei adept este Francmasonul), Echerul și Compasul. Obligațiile Masonilor sunt angajate pe aceste trei Mari Lumini.

Marea Lojă Națională a României proclamă fidelitatea sa infailibilă și devotamentul total față de Patria noastră România.

Un comentariu


  1. O MARE DEZILUZIE PENTRU FILATELIA MEDIEȘEANĂ
    În data de 26 mai 2023, la Oficiul Poștal nr.1 din Mediaș corespondența depusă trebuia să fie obliterată cu o ștampilă omagială dedicată aniversării a 20 de la înființarea Asociației medieșene „Ardealul”. În conformitate cu „Instrucțiunile nr. 103/2123/27.07.2006 privind ștampilele poștale de zi omagiale”, CN Poșta Română prin Unitatea de Afaceri – Curierat Implementare Standarde a emis documentul nr. 116.1/2890/11.05.2023 unde la punctul 2 se menționează că, din inițiativa Asociaţiei Filateliștilor din București – Gruparea Centenar 2018 s-a aprobat realizarea unei ștampile pentru evenimentul filatelic Marea Lojă Națională din România – 20 ani de la aprinderea luminilor, data aplicării fiind 26 mai 2023, la Oficiul Poștal Mediaș, cod poștal 551200. Impresiunea ștampilei a fost prezentată în anexa 1 la documentului menționat, în care se mai precizează că ștampila omagială se utilizează doar în ziua evenimentului, urmând ca după data utilizării, ștampila respectivă să fie expediată de către Oficiul Poștal 1 Mediaș, la adresa: Depozitul Central de Timbre și Efecte Poștale (Str. Fabrica de chibrituri nr.28, sect.5, București).
    Prin acest demers s-a dorit marcarea filatelică a unui moment aniversar privind împlinirea de către Asociația „Ardealul” din Mediaș a 20 de ani de la înființare. Din păcate, în data de 26 mai 2023 la Oficiul Poștal 1 Mediaș nu a fost utilizată nicio ștampilă omagială pentru obliterarea corespondenței, astfel că filateliștii doritori să realizeze trimiteri poștale obliterate cu această ștampilă speciale au fost frustrați de o asemenea ocazie. În colecțiile lor de istorie poștală locală sau în capitolul de istorie filatelică medieșeană va exista un gol ireparabil. Nu se știe din ce cauză s-a ajuns la o asemenea situație. Se pot face speculații privind tematica ștampilei, dar inițiatorii ei trebuie să-și asume faptul că un asemenea demers, care de fapt a fost efectuat prin Federația Filatelică Română, nu este destinat numai unui cerc restrâns de persoane, el fiind absolut public, reprezentând un serviciu public practicat de poșta română oricărui expeditor de corespondență din ziua respectivă.
    Se știe că în cazul unor asemenea ștampile, confecționarea lor se face prin grija inițiatorilor care le depun în prealabil datei de utilizare, la Oficiile Județene de Poștă sau direct la Oficiile Poștale, după caz. Întrucât pe macheta aprobată nu este indicat numărul oficiului poștal, ceea ce reprezintă atât o greșeală de machetare cat si o nerespectare a regulilor poștale referitoare la stampilele ocazionale, m-am interesat la toate ghișeele poștale din Mediaș, dar și la Oficiul Județean de Poștă Sibiu, dar nimeni nu deținea informații legate de soarta acestei ștampile. Indignarea filateliștilor este absolut justificată. Ca medieșean nu pot să nu reproduc rândurile pe care le-am primit de la un reputat filatelist care mi-a scris următoarele: „Gândindu-mă la lipsa de respect a bucureștenilor pentru cei din provincie, nu mă mira deloc faptul ca nu au trimis ștemplul la Mediaș, conform reglementarilor poștale”.

    Această situație de neacceptat ar trebui elucidată prin a face cunoscut punctele de vedere ale domnilor din conducerea Grupării filatelice bucureștene Centenar 2018 și respectiv a Poștei Române. Ștampile similare au mai fost inițiate la Iași, București și alte localități, unde din confirmările unor filateliști au fost utilizate și aplicate corect.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *