In acest an se implinesc 250 de ani de cand a fost construita Biserica Armeneasca din Dumbraveni, judetul Sibiu. Un simpozion dedicat acestei aniversari este programat pentru data de 21 mai a.c..
Primul document care mentioneaza numele localitatii dateaza din anul 1332. In 1553, principele Grigore Apaffy a cumparat toate domeniile de la Dumbraveni si si-a construit un castel-cetate, cu ziduri mari, de piatra.
Armenii colonizati aici au sosit in anul 1671. Buni gospodari si negustori priceputi, acestia au primit diverse privilegii din partea principelui Apaffy. In secolul XVIII, li s-a incredintat misiunea de administrare a orasului Dumbraveni. A fost epoca marii dezvoltari a orasului: s-au construit scoli, un tribunal, un penitenciar si, desigur, o catedrala armeneasca.
Lucrarile la acest lacas de cult au fost incepute in 1766, cand piatra de temelie a fost zidita in coltul de sud-est al sanctuarului, in ziua de 22 iulie. Daca ar fi fost respectate proiectele originale, biserica ar fi avut dimensiuni monumentale. Dar planul impunator a esuat in scurta vreme: desi fundatia navei a fost finalizata in 1767, constructiile s-au oprit timp de zece ani. In anul 1777, consiliul orasului, cu acordul conducerii bisericii, a decis reducerea dimensiunilor planuite initial si a dispus continuarea lucrarilor de constructie a bisericii.
Procesul de construire a fost accelerat, probabil, si de donatia de 6000 de forinti a Imparatesei Maria Tereza. Cheltuielile ramase au fost acoperite de societatile religioase (Sfanta Treime, Patimile lui Christos, Sfantul Intaiului Mucenic Stefan, Rozariu, Sfantul Grigorie Luminatorul, Sfintii Ioachim si Ana, Sfantul Mihail, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Iosif) si de donatii personale. Structura cladirii a fost, probabil, finalizata in sase ani, deoarece pe 19 iulie 1783 deja s-au asezat crucile aurite pe varful turnurilor.
Imaginea asimetrica a bisericii de azi este rezultatul unei furtuni din 1927. La acea vreme, vantul puternic a dus la caderea coifului turnului de nord-vest, care de atunci nu a mai fost restabilit. In biserica, se pastreaza, mumificata de un secol, inima unui preot al lacasului, Avedik Lukacs.
Permalink
Dana Oprean liked this on Facebook.
Permalink
Stella Frincu liked this on Facebook.
Permalink
Sorin Suciu liked this on Facebook.
Permalink
Nicula Iustina liked this on Facebook.
Permalink
Coţovanu Raluca liked this on Facebook.
Permalink
Eugenia Puscas liked this on Facebook.
Permalink
Petru Și Cuta Nicusan liked this on Facebook.
Permalink
Anca Bichis liked this on Facebook.
Permalink
Elisabeta Rempler liked this on Facebook.
Permalink
Virgil Ursu liked this on Facebook.
Permalink
Iacob Tiberiu liked this on Facebook.
Permalink
Adriana Muntean liked this on Facebook.
Permalink
Emese Orlea liked this on Facebook.
Permalink
Gina Tichindelean liked this on Facebook.
Permalink
Mioara Stanila liked this on Facebook.
Permalink
Orlea Nelutu liked this on Facebook.
Permalink
Cosmin Paucean liked this on Facebook.
Permalink
Ildiko Keszeg liked this on Facebook.
Permalink
Dan Cocos liked this on Facebook.
Permalink
Zarnescu Iulian Maximilian liked this on Facebook.
Permalink
Panes Daniel liked this on Facebook.
Permalink
Mihai Zgondoiu liked this on Facebook.
Permalink
Levente Árpád Dézsi liked this on Facebook.
Permalink
Delia Bacel liked this on Facebook.
Permalink
Mircea Dăian liked this on Facebook.
Permalink
Costea Ana liked this on Facebook.
Permalink
Claudiu Todoran liked this on Facebook.
Permalink
Cezar Batusar liked this on Facebook.
Permalink
Va rog sa corectati numele
Avedik Lukacs