In acest an se implinesc 120 ani de la publicarea romanului “Dracula”, al autorului irlandez Bram Stoker. In romanul devenit celebru la nivel mondial se mentioneaza vinul “Auriu de Medias”. Mentiunea este facuta in primul capitol, cand avocatul englez „Jonathan Harker” vine din Londra ca sa cumpere castelul lui Dracula.
Mai jos ai pasajul unde apare mentiunea in textul original.
”I dined on what they called “robber steak”- bits of bacon, onion and beef, seasoned with red pepper, and strung on sticks, and roasted over the fire, in simple style of the London cat’s meat! The wine was Golden Mediasch, which produces a queer sting on the tongue, which is, however, not disagreeable. I had only a couple of glasses of this and nothing else”.
”Mi s-a servit ceea ce ei numesc „frigarui haiducesti”, bucati de slanina, ceapa, bucati de carne de vita, preparate cu boia, infipte si insirate intr-o teapa, pe urma fripte deasupra focului, in felul simplu in care pregatim noi la Londra mancarea pentru pisici. Vinul a fost Auriu de Medias, care-ti produce piscaturi neasteptate pe limba, deloc neplacute. Am baut numai doua pahare si nimic altceva”.
Romanul “Dracula” a fost publicat pentru prima data in 26 mai 1897. Dupa aproape 100 de ani, vinul “Auriu de Medias” a fost din nou produs in podgoria de 80 hectare de la Atel-Richis, proprietari actorul Florin Calinescu si medieseanul Dan Fulea.
Firma producatoare Fulmed a obtinut, in anul 2005, premiul pentru micul producator – “Buturuga mica”, in cadrul unui eveniment organizat de Patronatul National al Viei si Vinului, IBD/GTZ, Fratia Vinului si Clubul Presa de Vin. Am fost prezent la acest eveniment, ocazie cu care am realizat un interviu cu Cosmin Zidureanu, Presedintele Galei Vinul Romanesc.
Iata ce spunea Cosmin despre premiul “Buturuga mica”:
“Cu buturuga mica este in felul urmator: eu cred ca viitorul vinului romanesc sta in produsele de nisa, noi nu vom concura niciodata cu Cabernet Sauvignon sau Chile, Africa de Sud, Franta, cu Sauvignon Blanc, Pinot, Merlot. Suntem in satul asta mondial in care toata lumea stie toate produsele. N-are rost acolo sa intri in competitie, intra in competitie cu produsele tale, Feteasca neagra, Feteasca alba, Feteasca regala, Cramposie, Francusa. Ori, daca noi reusim, producatorii mici, care fac calitate foarte mare din vinurile astea de nisa, noi chiar putem sa ne pastram identitatea pe plan european si mondial”.
Cei care vor sa guste vinul “Auriu de Medias” il pot procura de la Cramele Medias Tarnave, de pe Soseau Sibiului nr.15. Momentan este disponibil cel din recolta anului 2006.
Permalink
Dragul meu Mircea,
Știrile prezentate sunt foarte frumoase și fac cinste orașului nostru. Mă bucur și te felicit. Cred că subiectul despre viile, vinurile și producătorii locali consacrați merită un studiu mai amplu, poate chiar o cărticică. Cred că și prin contribuția unor adevărați prieteni (știi la cine mă refer), s-ar putea lansa un asemenea proiect, dar mai târziu pentru că acum cu toții suntem foarte ocupați cu alte proiecte deja lansate.