In aceste zile, Mihai Zgondoiu expune la Timisoara. Artistul mediesean si-a expus lucrarea „Somnul lui Lenin”, la Galeria Calina, care recent a sarbatorit zece ani de activitate. Lucrarea reprezinta o replica la scara 1:1 a statuii lui Vladimir Ilici Lenin, care a stat, intre 1960-1990, in fata Casei Scanteii din Bucuresti. Pentru a da o expresivitate aparte instalatiei, o parte din capul lui Lenin, demontabil si el, iese practic pe geam.
“In primul rand, evenimentul meu s-a intitulat New Wall si este primul dintr-o serie mai extinsa de artisti invitati (Alexandra Pirici, Anetta Mona Chisa, Lia Perjovschi, Lavinia German, Anca Benera & Arnold Estefan, Lea Rasovszky) in programul “ARTISTHETEACHER” al Galeriei Calina. Am avut patru lucrari: “Somnul lui Lenin”, “Al cui este Brancusi? Aceasta este intrebarea”, “Les Connaisseurs #1” si “Golden Wall”. Vernisajul a fost deschis printr-un Artist Talk, unde am vorbit jumatate de ora despre proiectele mele recente si despre legatura cu Timisoara, apoi a fost o sesiune de intrebari din partea publicului, mult mai diferit fata de ce se intampla astazi in galerii”, mi-a spus Mihai.
Galeria Calina face tranzitia spre un Spatiu de Arta Contemporana, in ideea de a dezvolta un proiect deschis, transparent, adresat in special, dar nu numai, artistilor tineri din Timisoara. ARTISTHETEACHER va fi derulat in perioada februarie – iulie 2017 si va contine conferinte, dezbateri performance, expozitii, prezentari si workshop-uri. Pe langa evenimentele proiectului, va invitam zilnic la discutii libere, cafea si o selectie de carti si albume de arta.
ARTISTHETEACHER este un proiect initiat de Bogdan Rata impreuna cu Alina Cristescu – Galeria Calina, in parteneriat cu Facultatea de Arte si Design, Timisoara. El isi propune sa discute cat de importanta este prezenta artistului si a materiei in actul artistic si educational; daca arta trebuie sa aiba un rol educativ; cat de mult poate sa transmita artistul si materia cu care acesta lucreaza si cat de important este dialogul intre public, cei care studiaza arta si artist. Se adreseaza studentilor, artistilor, profesorilor, tuturor celor interesati de scena artei contemporane.
Cele mai recente proiecte ale lui Mihai au fost: DADA BRANCUSI – Galeria MB-XL – Bruxelles (BE), DADADA – Media Art Festival – Muzeul de Arta Arad (RO), L’AIAP. Dialogue avec la Peinture Roumaine et la Fondation Herczeg – Gentioux Mairie (FR), ISTORII FABRICATE – IEEB7, Galeria Victoria Art Center – Bucuresti (RO), NU MAI AVEM ARTA! kinema ikon: serial / s.3 / e.13, Muzeul de Arta – Arad (RO), C.A.R. – Contemporary Art Ruhr, Essen (DE), RERE. Overriding Design with Art and Vice-Versa – Galeria ICR Viena (AT), AZULEJOS, Galeria ICR Lisabona (PT), DADA BRANCUSI – Galeria Galateca – Bucuresti (RO).