Cu bucurie am aflat ca Nekta, fosta mea colega de la Radio Ring, este implicata in proiectul „Sibiu, orasul bunelor maniere”.
Sibiul si-a asumat, acum cativa ani, titlul de „Capitala a Bunelor Maniere”, iar din vara lui 2017 si-a readus in prim plan eleganta. Asta pentru ca Primaria si Consiliul Local Sibiu, impreuna cu Asociatia “Sibiu 1191”, au relansat proiectul de promovare a bunelor maniere in comunitate.
Acesta are ca scop incurajarea bunului simt in trafic, pe strada, la ghiseele publice, in autobuz, magazine, restaurante si oriunde altundeva. Se doreste, pe cat posibil, transformarea Sibiului intr-un oras al bunelor maniere, in care „buna ziua” si „multumesc” sunt firesti. In cadrul proiectului, s-au impartit si lipit autocolante cu indemnuri la politete la ghiseele primariei, in mijloacele de transport in comun si magazine. Sarbatoarea bunelor maniere se va incheia in luna noiembrie, cu un eveniment elegant: un concert de gala al Filarmonicii, la Sala Thalia din Sibiu.
In cadrul proiectului, s-a lansat o brosura dedicata celor mici. Aproximativ 1000 de elevi sibieni, care au luat parte la o serie de spectacole inedite cu Micuta Fifi, Bubu si Motoras – personaje care se regasesc si in paginile cartii, au primit gratuit volumul „Primii pasi in bune maniere”. Astfel, la Biblioteca Astra, s-a imbinat utilul cu placutul si, dintr-o joaca, micutii au ramas cu ceva bun.
“In cartea lansata, bunele maniere abia asteapta sa fie descoperite de cei mici, dar si de cei mari. Cum ne comportam in vizita? Cine urca primul in autobuz? Ce facem cu telefonul mobil intr-o sala de teatru? Cine saluta primul? La toate aceste intrebari cititorii vor gasi raspunsul in paginile brosurii. Indemnul pentru copii este sa caute exemplele pozitive, sa invete din cele negative si sa puna in practica doar binele!
„Copiii sunt viitorul.” Iata o sintagma pe care o intalnim in diferite forme: tiparita in carti, auzita in reclame, vazuta in reviste de parenting. Nimic mai adevarat! Copiii chiar sunt viitorul, iar viitorul, ca sa fie mai mult roz si mai putin intunecat, depinde de exemplul pe care-l dam celor mici. Gesturile potrivite, exprimarea politicoasa, bunele manierele – toate acestea incercam sa le impachetam cu grija in bagajul copiilor, inca din primii ani de viata. Daca startul este bun, calatoria prin viata va fi una excelenta”, mi-a scris Nekta, care a colaborat cu Anca Tulbure, la brosura „Primii pasi in bune maniere”.