Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu atentioneaza toti cetatenii romani interesati de un contract de munca in strainatate ca, incepand cu data de 5 martie a.c., AGENTUL DE PLASARE nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.
CONTRACTUL DE MEDIERE este un contract de natura civila care se incheie de catre agent cu cetateanul roman. Acest contract de mediere trebuie sa contina: denumirea angajatorului din strainatate/tara pentru care se face medierea in vederea angajarii, adresa, numar de telefon/fax; descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca, durata contractului de munca, salarizare, conditiile de transport, de locuit.
Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.
Conform prevederilor Legii nr.156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate – republicata cu modificarile si completarile ulterioare, activitatea de plasare forta de munca in strainatate o poate desfasura un agent de plasare a fortei de munca persoana juridica. Persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere.
Agentii de plasare care pretind si percep tarif de mediere, comisioane sau alte taxe, risca sanctiuni contraventionale conform prevederilor Legii nr.156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu recomanda cetatenilor sa nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de garantii, intocmire ”curriculum vitae“, traducere documente, procesare acte sau consultanta. Plata catre agentul de plasare a unor sume de bani reprezinta un risc pentru persoana aflata in cautarea unui loc de munca.
Pentru informatii suplimentare, persoanele interesate sunt invitate sa viziteze site-ul I.T.M. Sibiu, www.itmsibiu.ro si site-ul Inspectiei Muncii, www.inspectiamuncii.ro.