Asociatia Love Light Romania lucreaza in Romania cu persoane care sufera de HIV de mai mult de 18 ani. Inainte ca Love Light Romania sa inceapa sa lucreze in zona Medias, fondatorii Ron si Jo Jowett mergeau din Marea Britanie in Romania de doua ori pe an la o organizatie caritabila din Cernavoda numita Nightingales, care a oferit sprijin celor care sufera de HIV. Tratamentul medical pentru persoanele infectate cu HIV s-a schimbat radical in ultimele doua decenii, dar stigma a ramas la fel si asta este ceea ce raspandeste boala.
“Acesta este motivul pentru care ne-am inscris la o campanie globala numita UequalsU, (undetectable equals untransmitable) unde “nedetectabil egal netransmisibil” N=N, si ne vom pune resursele si cunostintele in promovarea faptului ca o persoana care traieste cu HIV si care ia un tratament corect nu poate transmite virusul prin sex”, spun reprezentantii asociatiei.
U = U a inceput in 2016, cand a fost elaborata o declaratie de consens de catre persoanele care traiesc cu HIV si de catre experti la nivel mondial in domeniul sanatatii publice pentru a rezolva confuzia privind incarcarea virala nedetectabila si transmiterea HIV. Astfel s-a nascut “Undetectable = Untransmittable” care a fost adoptata la nivel global pentru a-si impartasi mesajul ca persoanele care traiesc cu HIV si au o incarcatura virala nedetectabila nu transmit virusul pe cale sexuala. Declaratia a schimbat realitatea a ceea ce inseamna a trai cu HIV, abordand in acelasi timp stigmatizarea societatii care inca copleseste comunitatile vulnerabile la HIV.
Iata cateva declaratii ale organizatiilor globale de top:
BHIVA, the British HIV Association.
BHIVA, ii indeamna pe oameni sa inceteze sa vorbeasca despre “risc minim” si “risc neglijabil” atunci cand este vorba despre Undetectable = Untransmittable, spunand ca asemenea termeni pot fi usor confundati de catre oameni.
BHIVA spune ca furnizorii de asistenta medicala si mass-media ar trebui sa spuna “risc zero”, adica atunci cand cineva este HIV pozitiv si are o sarcina virala nedetectabila, nu exista nici un risc de a transmite boala.
NIH. Nation Institute of Health. (USA)
“Avem acum medicamente antiretrovirale care trateaza si extind considerabil viata bolnavilor de HIV. Terapia antiretrovirala zilnica, care suprima virusul la niveluri nedetectabile, aduce beneficii persoanelor care traiesc cu HIV si previne transmiterea sexuala a virusului altor persoane.
CDC. Center for Disease Control.
In martie, Robert Redfield, directorul CDC, a declarat personalului sau ca “el crede ca transmiterea HIV in Statele Unite ar putea fi oprita in urmatorii trei pana la sapte ani”.
“Fundamentul visului este realizarea faptului ca, daca sunt luate corect, medicamentele antiretrovirale puternice de astazi vor reduce cantitatea de virus dintr-un sistem infectat cu HIV la niveluri nedetectabile. Oamenii care ajung la aceasta stare, cunoscuta sub numele de suprimare virala, nu mai sunt contagiosi – chiar daca fac sex neprotejat. “
“In lumea HIV, aceasta constatare a dat nastere unui slogan: U = U sau ‹‹undetectable equals untransmitable›› (nedetectabil egal netransmisibil).”
Vrem sa punem capat stigmarii din jurul lui acestei boli si speram ca mai multe persoane vor face testul HIV. Persoanele care raspandesc boala sunt cele care nu stiu inca ca o au sau nu vor sa o accepte din cauza a ceea ce oamenii vor gandi despre ele. Avand HIV in prezent nu mai este o sentinta la moarte, cu un tratament corect se poate duce o viata normala si lunga.
In prezent, in Romania exista 15.212 de persoane cu HIV / SIDA, cu 257 cazuri noi confirmate de la 1/1/18 – 30/06/18. Potrivit Compartimentului de Monitorizare si Evaluare a Infectiei HIV / SIDA in Romania – INBI “Prof.Dr.M.Bals”
Permalink