Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) împreună cu artiștii A-C Leonte și Alexandru Arcuș au început cu success seria de 4 spectacole multimedia Artist in Church. Acestea au loc în curtea unor frumoase clădiri de patrimoniu din Transilvania construite în secolele XIV-XVI. Publicul poate acum asculta muzica originală pe care cei doi artiști au compus-o pe perioada rezidenței lor în satul săsesc Florești/Felsendorf. Proiectul urmărește promovarea și susținerea inovației muzicale și totodată valorificarea culturii spirituale a satelor din Transilvania. Artist in Church beneficiază de co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Spectacole ce au avut loc:
*29 august – Conacul Apafi din Mălâncrav, județul Sibiu, ora 20:30
*30 august – Biserica Evanghelică din Florești județul Sibiu, ora 20:30
La evenimente au participat în mare parte locuitorii din aceste sate, copiii care au fost elevi la atelierele muzicale și turiștii aflați în zonă. Spectacolele au fost primite foarte bine, iar publicul a fost încântat.
Programul spectacolelor următoare:
*5 sept – Biserica Evanghelică din Viscri, județul Brașov ora 20:30
*6 sept – Biserica Evanghelică din Alma Vii, județul Sibiu, ora 20:30
Rezidența Artist in Church a început în satul Florești (comuna Laslea, jud. Sibiu) în luna iulie 2020 și se încheie în luna septembrie 2020 cu această serie de 4 concerte-spectacol. Artiștii locuiesc într-o casă săsească administrată de către Experience Transylvania, rețeaua de case de oaspeți ce face parte din fundația MET și este dedicată turismului autentic, sustenabil și cultural din Transilvania. În timpul rezidenței cei doi artiști au făcut 10 ateliere muzicale cu copiii interesați de muzică din satele Florești și Mălâncrav. Acestea au fost organizate în cele două biserici evanghelice din aceste sate, pe dealurile din jur sau în grădina Conacului Apafi. Proiectul vizează accesibilizarea artei muzicale în special în zone care au un număr foarte redus de evenimente și este gândit să ofere acces la cultură de calitate locuitorilor acestor sate.
Muzica originală pe care o ascultăm aceste zile în concerte este inspirată din Transilvania. Melanjul sonor obținut combină elemente organice desprinse din ambientul rural cu adieri electronice inspirate și de acustica bisericii de secol XV în care cei doi au lucrat. Rezultatul final este o călătorie muzical-spirituală potențată de video proiecții și light design.
Printre partenerii proiectului se numără Fundația Biserici Fortificate, UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romania) și Experience Transylvania. Partenerul media principal este Radio Guerrilla, iar alți parteneri media importanți sunt Zile și nopți si loudcity.fm. Mai multe detalii găsiți și pe pagina A-C Leonte https://www.facebook.com/anacristinaleonte.
Artista A-C Leonte este considerată la ora actuală una dintre cele mai originale voci feminine, reprezentând atât scena de jazz românească, cât şi zona muzicală underground. Pe lângă activitatea sa concertistică care include sute de spectacole, prestații pe scena celor mai importante festivaluri și evenimente din țară și din străinătate, și preocuparea sa pentru songwriting din care izvorăsc zeci de compoziții și aranjamente muzicale apreciate de publicul larg, dar și de cel de specialitate, A-C Leonte și-a lărgit aria de activitate, transformându-se din muzician în perfomer, organizator de evenimente, proiecte culturale și ateliere, întreține o intensă activitate didactică ca și vocal coach, participând în ultimii ani la numeroase workshop-uri care promovează creativitatea, improvizația și exprimarea spontană prin intermediul sunetului și al mișcării, oferind suport pentru tinerii care vor să-și descopere și să-și dezvolte abilitățile muzicale și cultivând apetitul lor pentru artă.
Alex Arcuș este saxofonist, flautist și compozitor. A studiat la Facultatea de Jazz din cadrul Conservatorului din Chișinău, iar interesele sale sunt puternic legate de muzica clasică, folclor și jazz. Din 2008 până în 2014 concertează susținut în mai multe formule și apoi se mută la București, unde lansează un an mai târziu proiectul său Arcuș Trio. După încă un an scoate și primul său disc, Allotropy, alături de pianistul Adi Stoenescu și toboșarul Marcel Moldovan. Până în prezent concertează în 20 de țări și participă la 30 de festivaluri. Contribuția sa muzicală este legată de mai multe apariții discografice, iar colaborarea cu A-C Leonte este recurentă.