În ultimii ani la Mediaş au fost lansate mai multe piese filatelice dedicate poetului Mihai Eminescu.
„În anul 2018, pentru prima dată, „ZIUA CULTURII NAȚIONALE” la Mediaș a fost sărbătorită și filatelic. După cum este cunoscut, această zi se sărbătorește în fiecare an la data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu. Cel care a militat și a reușit cu sprijinul Academiei Române ca această dată să devină în fiecare an o adevărată sărbătoare a culturii noastre naționale, a fost academicianul Eugen Simion.
Astfel această sărbătoare a fost instituită prin promulgarea Legii nr.238 din 13 decembrie 2010, publicată în MO nr.831 din 13 decembrie 2010. Prin expunerea de motive a inițiatorilor s-a menționat că în această zi de sărbătoare, pe lângă celebrarea marelui creator, se dorește să existe și o zi de reflexie asupra culturii române și a proiectelor culturale de interes național.
Pentru marcarea unei zile a culturii noastre naționale, nu se putea alege o altă opțiune mai potrivită decât ziua de 15 ianuarie, ziua de naștere a Luceafărului poeziei românești. Constantin Noica spunea despre Eminescu că el reprezintă „omul deplin al culturii românești”, iar potrivit criticului literar Tudor Vianu, „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci” pentru că „Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultură de nivel european, bogăția și farmecul limbajului”.
Pentru prima dată, la Mediaș, cu ocazia Zilei Culturii Naționale s-a realizat o piesă filatelică dedicată acestui eveniment. Plicul este francat cu una din mărcile poștale de 1,30 lei ale emisiunii Crăciunul 2017, obliterat cu o ștampilă specială, de formă rotundă, aplicată la Oficiul Poștal nr.1 Mediaș în data de 15.01.2018.
În centrul ștampilei apare bustul poetului reprodus după cea mai cunoscută fotografie a lui Eminescu, realizată la Praga de către Jan Tomas în anul 1869. În interiorul ștampilei se mai disting copia semnăturii olografe a poetului, precum și milesimele „1850 – 1889”.
Imaginea plicului reproduce statuia din Mediaș a poetului Mihai Eminescu, realizată din bronz de către sculptorul sibian Ioan Cândea în anul 1997. În fundalul imaginii se poate vedea imaginea poetului reprodusă după a treia fotografie cunoscută, făcută în studioul Nestor Heck din Iași în anul 1884. Pe plicuri s-a mai aplicat și o vinietă cu portretul lui Eminescu identic cu cel reprodus și pe plic. Vinieta s-a realizat în două variante de culoare, roșu și oliv.
Pentru cei care îl îndrăgesc și sunt pasionați de Eminescu, această piesă completează în mod fericit această frumoasă tematică”, mi-a spus ing. Liviu Pintican-Juga, din cadrul Cercului Filatelic Mediaş.
În anul 2019 a fost lansată o nouă stampilă. La data de 16 iunie la Oficiul Poştal 1 Mediaş a fost folosită pentru cartare o stampilă dedicată celor 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.