Ziua Sobarului si Constructorului de Seminee este sărbătorită în fiecare an pe data de 2 februarie. La Mediaş există o Fabrică de teracotă, care a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori, dar încă din anul 1885 avea un maistru hornar, care emitea factură pentru serviciile prestate.
În trecut, protecția așezărilor împotriva incendiilor beneficia de o atenție cu totul aparte, fiind considerată o prioritate pentru întreaga comunitate, îndeosebi în sezonul rece, dar nu numai. Inclusiv regulamentele vechilor „instituții” ale vecinătăților săsești din Transilvania prevedeau existența unui responsabil cu verificarea periodică a coșurilor de fum pentru prevenirea unor dezastre.
Zi și noapte, un membru avea obligația de a veghea acest aspect, iar în cazul unui incendiu să se poată interveni cât mai rapid pentru limitarea efectelor.
Meseria de hornar a apărut acum două secole. La început, hornari erau doar copiii de 8-10 ani, fiindcă erau mai subţirei şi puteau intra uşor prin hornurile înguste. Existau cazuri când copilul se bloca în coșul de fum și își găsea sfârșitul acolo. Începînd cu 1840, s-a interzis practicarea meseriei de către persoane sub 21 de ani. Iar din anul 1875, s-a introdus şi obligativitatea autorizaţiei.
“Ulterior, au apărut și în zona noastră meseriile specializate în acest domeniu, și anume cele de hornar, cu atribuții specifice.
Muzeul Municipal Mediaş are în arhivă o chitanță (factură) emisă la Mediaș în 31 decembrie, 1885, pentru serviciile prestate de către maistrul hornar (Kaminfegermeister) Johann S. Documentul, redactat pe un chitanțier tipărit la Graz în Austria, conţine pe lângă informaţia scrisă şi un decor sugestiv, care prezintă un hornar echipat cu ustensilele şi uneltele specifice.
Material: Hârtie
Dimensiuni : L : 20,9 cm; LA : 15,3 cm”, spun cei de la Muzeul Municipal Mediaş.