În cadrul interviului realizat cu doamna profesoara Elena Jampa despre Mediaşul celor Două Războaie Mondiale, s-a adus în discuţie prezenţa unor medieşeni în lagărele de exterminare. După emisiune doamna Jampa mi-a spus că la Mediaş a locuit până în anul 1987 o persoană care a fost deportată în lagărul de la Auschwitz (Polonia).
Date sunt aflate din Colecția Comunității Evreiești din Mediaș, care conține materiale create de-a lungul existenței comunității, cu documente datând încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea, până la sfârșitul perioadei comuniste, precum și documente administrative din perioada anilor 90 (când comunitatea, practic, a încetat să existe).
Este vorba de Lichtenegger Rozalia, care a fost deportată în lagărul de la Auschwitz (Polonia) în perioada 5 mai 1944 – 9 mai 1945, având tatuat numărul de ordine nr. A 19281.
“Era născută în orașul Sf. Gheorghe, a fost deportată la Auschwitz, probabil cu toată familia, locuind în Transilvania de Nord, ocupată de hortyşti. După revenirea din lagăr, s-a stabilit la Mediaş, de unde a emigrat în Israel în 27 septembrie 1987, lăsând Comunității evreiești din Mediaș bunurile sale, printre care și steaua lui David, însemnul purtat de deținuții din lagărele hitleriste.
În cadrul unui proces verbal întocmit la data de 12.11.1989 se specifică faptul că “din totalul inventarului donat de Lichtenegger Rozalia comunităţii la plecarea ei în Israel, au fost valorificate bunuri în valoare totală de 4701 lei, după ce s-au achitat datoriile la curentul electric şi consumul de gaz”.
“Evreii din Sudul Transilvaniei, nu au fost deportați în lagărele de exterminare hitleristo-hortyste, tinerii nu au fost înrolați în Armata română, dar au fost obligați să desfășoare activități obștești în cadrul detașamentelor de muncă. Evreii din Sudul Transilvaniei, ca de altfel, din întreaga Românie au purtat în perioada 1941-1944 brasarde galbene pe brațul stâng, pentru a fi remarcați („marcați). Și evreii din Sudul României urmau să fie trimiși în lagărele de exterminare hitleriste, dar un bancher evreu, originar din Sibiu, a oferit statului român o enormă sumă de bani. Pentru evreii din Sudul Transilvaniei au intervenit pe lângă Ion Antonescu, mitropolitul Miron Cristea și regina.
Evreii cu orientări comuniste erau internați în Lagărul de la Tg. Jiu, dar în 1942-1943 au fost „evacuați” în lagăre din Transnistria, unde au pierit mii de evrei. Deși, oficial, toate preturile din judetul Târnava Mare au raportat că nu au avut deportați în Transnistria, totuși au fost evrei, de orientare comunistă, deportați în lagărele de la Vapniarka, Râbniţa etc.
Acolo au murit Rosenfeld Alexandru (cf. www.andco.ro, fișa,), Gjar ? (cf. www.andco.ro, fișa ilegalist nr. 7126, Szikszay Eugen), de la Vapniarka s-a întors Mark Moise, croitor din Mediaş, care fusese judecat pentru activitate comunistă de către legionari în 1940, apoi a fost achitat și din nou condamnat de guvernul antonescian în 1942 și trimis în Transnistria în 1942”, scrie Elena Jampa, în cadrul unei comunicări ştiinţifice.