La editura clujeană Colorama este în curs de apariție volumul de poezie ,,Anotimpul de mijloc” al Iuliei Anamaria Ghidiu. Acesta este volumul cu numărul 37 din colecția Cercul Literar de la Cluj/poezie a editurii.
Cercul Literar de la Cluj este un cenaclu on-line, inițiat și lansat de scriitorul și editorul Emilia Poenaru Moldovan la 1 august 2016 și reunește peste 100 de membri, atât din țară cât și din străinătate.
Medieşeanca Iulia Ghidiu este membră din 2018 și coordonatoare din 2019 a Cercului, alături de Emilia Poenaru Moldovan, Eugen Barz, Mirela Piciu Orban și Mihaela Meravei.
Anotimpul de mijloc este o metaforă prin care Iulia pledează pentru o viață trăită în echilibru, sub semnul spiritualității și al artei, al poeziei. În textele care compun volumul de față, tânăra autoare se întoarce în copilărie, adolescență, în orașul natal încărcat de simboluri, dar privește și spre viitor. Limbajul jucăuș se îmbină cu cel al invocărilor specifice rugăciunii sau cu discursul îndrăgostit, într-o incursiune prin toate cele patru anotimpuri clasice, pentru a da naștere celui de-al cincilea.
Prefața cărții este semnată de dr. Victor Constantin Măruțoiu, poet și referent cultural, președintele Cenaclului Literar Studențesc VOX NAPOCENSIS al Casei de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, unde Iulia Ghidiu este, de asemenea, membră. Textul escortă de pe coperta 4 este scris de Emilia Poenaru Moldovan.
,,Acolo unde se nasc păduri tinere în fiecare zi/ și primăvara nu se numără pe degete” își înalță Iulia Anamaria Ghidiu edificiul unei noi lumi, al unui nou anotimp, numit de mijloc nu pentru o vârstă de mijloc – vorbim aici de o tânără născută după 90 – ci pentru un echilibru spiritual și artistic la care tinde poeta. Rugăciunea, meditația, aducerea aminte nu se petrec la umbra unor coloane întunecate de mânăstire, ci în câmp deschis, luminos, plin de rememorări tandre din copilăria nu prea îndepărtată despre bunici și părinți, despre jocuri nevinovate de copii încărcate de acum cu semnificații provenite dintr-o conștiință artistică deja conturată, pentru că, nu-i așa, ,,joaca ne eliberează din năvod”, cum spune poeta. (Emilia Poenaru Moldovan)
Ființa umană este descrisă prin elementele educaționale ale unei creșteri prin cunoaștere. Ludicul, la poeta Iulia Anamaria Ghidiu, descrie tehnica jocului spre construcție sau, mai bine spus, a reclădirii prin rememorare, ca formă de rugăciune spre reîntoarcerea la timpul și spațiul edenic. Este cheia de încifrare a alternanțelor spațiilor și liniilor temporare care, toate, se înscriu în eternitatea ființei unice adamice. (…) Poemele care compun prezentul volum sunt structurate în linia transgresiunii spirituale a eului poetic, determinând o reconstrucție noetică a unei lumi care suferă în existența sa. Această metanoia lirică se conturează ca un fir roșu al volumului Anotimpul de mijloc. (Victor Constantin Măruțoiu)
Lansarea volumului urmează să aibă loc atât la Mediaș, cât și la Cluj-Napoca.