În prima zi a lunii noiembrie are loc la Mediaș o dublă aniversare. Se împlinesc 150 de ani de la deschiderea școlii agricole din Mediaș, și începerea activității tipografiei G. A. Reisenberger.
“Școala Medie Agricolă” din Mediaș a fost înființată, la 1 noiembrie 1871. În anul 1884 clădirea a fost reconstruită din temelii. Cursurile s-au ținut în această clădire până în anul 1911, când i-a fost schimbată destinația în loc de școală și internat, pentru “Școala de Gospodărie” (corpul B).
Pe lângă toate aceastea, școala mai dispunea de următoarele încăperi:
- un internat cu 100 de locuri, inaugurat la 8 septembrie 1895 (corpul E)
- un nou local al școlii, dat în folosință în septembrie 1911 (corpul C)
- clădire administrativă adapostind Direcțiunea și Administrația școlii (corpul D) 1897
- stație meteo, înființată în anul 1878
- sala pentru material didactic și un laborator chimico-tehnic.
Funcționând ca o școală agricolă, cursurile se desfășurau pe parcursul a două semestre. Începând cu luna septembrie 1946, școala a funcționat sub denumirea de “Școala Medie Tehnico-Veterinară”, iar din anul 1952 sub denumirea de “Școala Zootehnică”.
În anul 1963 denumirea școlii a devenit “Liceul Nr.2″, ulterior modificat în Liceul “Axente Sever”, după numele marelui revoluționar de la 1848.
Tipografia G. A. Reisenberger
Gustav Albert Reissenberger s-a născut la 21 mai 1844, la Sibiu, într-o familie de emigranţi evanghelici din Austria
Încă la vârsta de 11 ani, G.A. Reissenberger a trebuit să părăsească şcoala şi a intrat ca ucenic în tipografia Klosius. După terminarea uceniciei, a lucrat în diferite tipografii din Imperiul Austriac şi din Germania şi s-a întors de abia în 1867 la Sibiu, desigur, cu o experienţă bogată.
Patru ani mai târziu, în 1871, s-a stabilit la Mediaş, unde a înfiinţat o tipografie, iar mai târziu şi o librărie şi o legătorie de cărţi, cu ultimul sediu în Piaţa Mare (azi Piaţa Regele Ferdinand I) nr. 20.
G.A. Reissenberger a activat şi ca editor, scoţând un număr mare de cărţi şi broşuri din literatura beletristică şi istorică săsească. Un merit deosebit îi revine prin fondarea, în 1893, a primului ziar local în limba germană, „Mediascher Wochenblatt“, care apărea o dată pe săptămână şi care şi-a continuat apariția, după 1919, sub titlul „Mediascher Zeitung” până în anul 1944. Din anul 1905 până în 1918, Reissenberger a publicat ziarul în limba maghiară „Medgyesi Ujság”, devenind chiar și editorul acestui ziar începând cu anul 1908.
A fost un om foarte activ, nu numai în domeniul economic, ci şi pe plan social, având un rol important în diferitele asociaţii înfiinţate la sfârşitul secolului al XIX-lea la Mediaş. Astfel, a fost mult timp preşedintele Reuniunii meseriaşilor, preşedintele Camerei comerciale, a iniţiat înfiinţarea unei şcoli de ucenici comercianţi şi alte acţiuni sociale, ca renovarea azilului pentru săraci şi a cimitirului evanghelic. Când a murit, în 1915, se număra printre personalităţile de seamă ale oraşului.
După moartea lui G.A. Reissenberger, tipografia şi, împreună cu ea, şi editura ziarului „Mediascher Wochenblatt“ respectiv „Mediascher Zeitung“ au rămas în proprietatea familiei, fiind condusă de fiul Otto Reissenberger, dar purtând în continuare numele „G. A. Reissenberger“.
Dr. Hansotto Drotloff a dat publicității, pentru posteritate, o copie a contractului prin care firma Reissenberger a fost fuzionată cu firma Feder & Benzion, tot o editură, în anul 1924. Interesantă e pagina cu semnăturile unde apar o serie de personalităţi de seamă, precum prim-preotul Römer, industriaşul Samuel Karres, ștampila Fabricii de Geamuri şi semnătura directorului Kohlener etc. Originalul se află la Siebenbürgische Bibliothek în Gundelsheim.
În anul 2017 la data de 9 septembrie a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative dedicată medieșeanului Gustav Albert Reissenberger. Evenimentul a fost programat la ora 10.30, în fața Casei Schuller.