Și în acest an, Mediaș News a fost din nou acrediat la ARTmania un fotoreporter. Este vorba de Gina Ștef, care semneză rândurile de mai jos.
Încă de acum doi ani, de când am văzut ce trupe vor fi la ARTmania, am fost foarte entuziasmaă să particip la acest festival cu o tradiție de necontestat. Din păcate, a trebuit să aștept ceva vreme inainte să-i văd pentru prima dată pe Meshuggah, de exemplu.
Această ediție a fost, fără îndoială, foarte așteptată de mulți metalisti din toată țara, iar organizatorii nu au dezamagit nici o clipă. Ce revenire, ce organizare, ce public, câta energie pozitivă! M-am bucurat să văd multe fețe cunoscute, atât din rândul publicului, cât și colegi fotografi și videografi atât de dragi!
Piața Mare a redevenit epicentrul rockerilor care au adunat, pe durata pandemiei, multa energie neconsumată și multă dorință de a-și flutura pletele pe ritm. Am ajuns vineri la ora 18, era deja ceva lume, unii sorbind din berea rece la mesele amenajate, alții la povești cu prieteni cu care probabil nu s-au revăzut de ceva vreme. Am început de îndată să “vânez” rockeri, să-i fotografiez în elementul lor. Deși pare de necrezut, dar oamenii aceștia îmbrăcați în negru, cu tricouri cu capete de morți și trupe ale căror nume uneori îl distingi cu greu, persoane tatuate și cu plete, sunt de fapt foarte prietenoși, glumeți și, mai ales, sensibili. Nu mi-a fost greu să comunic cu ei deloc – de fiecare dată când eram deconspirată de câte un grup, văzându-mă cu aparatul la ochi, se întorceau și zâmbeau relaxați.
Bucovina au fost cei care au urcat primii pe scena ArtMania. Cu frunțile descrețite, la fel de fericiți și conectați cu publicul ca întotdeauna. Nu degeaba am văzut foarte mulți fani purtând tricourile lor. Concertul lor a fost plin de energie, care s-a simțit în toată Piața. Fanii cântau din toți plămânii versurile trupei, bucuroși că își revăd idolii.
Personal, cel mai mult am așteptat să îi văd pe cei de la Stoned Jesus în ziua de vineri. Fiind fană de stoner, îi mai văzusem și la București la un festival dedicat, dar parcă niciodată nu e de ajuns. Ce sentiment mai plăcut există, oare, pe lumea asta, să asculți una din trupele preferate, din photo pit, cu bassul în piept, în timp ce îi fotografiezi? Deși sunt 3 membri în trupă, au un sunet atât de curat și niște compoziții atât de fluide, iar comunicarea a fost la cel mai înalt nivel! Fiind din Ucraina, au găsit multă iubire și compesiune din partea publicului – unii rockeri solidari au ales să îmbrace sau să fluture steagul țării mistuite de război. Solistul a transmis mesaje de iubire și înțelegere, la care publicul a reacționat pozitiv de zgomotos.
Alternosfera a fost a doua trupa românească intrata pe scena ARTmania în ziua de vineri, în locul celor de la My Dying Bride, care nu au mai ajuns din cauza faptului ca au contactat virusul. Publicul s-a bucurat de prestația lor, au cântat împreună cu ei vers cu vers și au răspândit energie pozitivă în piață, pleată cu pleată. Având în vedere că trupa s-a mutat acum câteva luni la Sibiu, probabil ca o să îi vedem mai des și o să cântăm din nou cu ei piese precum “Ploile nu vin”.
Grupul multinațional de progressive rock Transatlantic au adus o combinație de sunete unice în Piața Mare. Un prieten îmi spunea că abia așteaptă să îi vadă, mai ales pentru toboșarul și co-fondatorul Dream Theater, Mike Portnoy, care lovea acum tobele pentru acest supergrup. Desi deja trecuți de prima tinerețe, cei patru transatlantici au electrificat rockerii cu buna lor dispoziție.